‘Procedure bouwvergunning moet eenvoudiger’

Nieuws

Uit resultaten van een enquête uitgevoerd door Ik ga Bouwen blijkt dat 20 procent van de bouwers serieuze problemen heeft met de wachttijd voor het verkrijgen van een bouwvergunning. "De enige oplossing is een administratieve vereenvoudiging van de procedure", aldus Confederatie Bouw.

De enquête werd uitgevoerd binnen de doelgroep van (potentiële) bouwers en verbouwers met een dergelijk hoog aantal respondenten dat resultaten en bewerkingen statistisch relevant zijn.

Bij de vraag: ‘Wat waren de grootste problemen bij het realiseren van uw bouw- of renovatieplannen?’ antwoordde 20 procent ‘De wachttijd voor het verkrijgen van een bouwvergunning’. Enkel de aaneensluiting van de werken door verschillende vaklui deed nog ‘beter’. Daar was 28 procent van de bevraagden ontevreden over.

Regionaal

De regeling omtrent bouwvergunningen is een regionale aangelegenheid. Wat betreft wachttijden en procedures gaat u best ten rade bij de lokale dienst van de gemeente waar u wil bouwen. Ondanks de regionale verschillen zijn er toch enkele algemene opmerkingen van de Confederatie Bouw wat betreft het verkrijgen van een bouwvergunning.

“De procedures zijn veel te lang én te complex. Daarbovenop komt dat de deadlines vaak niet worden gerespecteerd, zeker niet bij grote projecten. Wachttijden van vier tot vijf jaar zijn bij zo’n projecten niet ongewoon. We zijn dan ook absoluut niet verbaasd door deze resultaten, vooral in stedelijke omgevingen zal dit het ergste zijn. De enige langetermijnoplossing is een administratieve vereenvoudiging van het proces. Voor particuliere bouwers zijn wel al stappen gezet. Vlaanderen heeft bijvoorbeeld het aantal vrijstellingen van vergunning en het aantal meldingsplichtige werken gevoelig uitgebreid. Voor minder werken is daar dus nog een stedenbouwkundige vergunning nodig.” (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels