Profiteer gratis van zachte zonnewarmte

Profiteer gratis van zachte zonnewarmte

Duurzaam bouwen, Energiebronnen

Bioklimatische architectuur ontwerpt een woning in haar omgeving. Ze tracht zoveel mogelijk voordeel uit de natuurelementen te halen in plaats van hun effecten te bestrijden. Zo kunnen efficiënt georiënteerde ramen passieve zonnewarmte opvangen en dus een grotere energiewinst opleveren dan wat er normaal gezien via ramen verloren gaat. Andere technieken - zoals warmte-accumulerende wanden - kunnen die effecten verder versterken.

Het principe: denk al in de ontwerpfase van uw woning na over de ramen. Het komt erop aan om in de winter een maximum aan zonne-energie te benutten via grote raampartijen. Tegelijk moet de zonnewarmte in de zomer buiten worden gehouden om oververhitting te voorkomen. Uw voordelen zijn des te groter als de belangrijkste ramen in huis zuidelijk georiënteerd zijn en geen hinder ondervinden van externe elementen (gebouwen, aanplantingen,…).

Ook langs de oost- en westzijde kan heel wat energie worden opgevangen als u daar kiest voor beglazing met een hoger rendement, zodat de balans tussen energiewinst en warmteverliezen positief blijft. Een vierkante meter dubbel glas kan enkele kWh aan warmte per dag opleveren. Noordelijk georiënteerde ramen zorgen voor warmteverliezen. In de noordelijke gevel hoeft u dus geen ramen te voorzien, tenzij u kiest voor beglazing met maximale prestaties.

De inkomende zonne-energie moet daarna worden geabsorbeerd door massief metselwerk, meubilair, bloempotten,… en mag zeker niet verloren gaan. Installeer daarom performante ramen met hoogrendementsglas en zorg voor een degelijke isolatie van de mantel van uw huis. De opgevangen en opgeslagen energie wordt daarna geleidelijk weer vrijgegeven, zoals een inertieradiator dat zou doen…

Risico op oververhitting

In de winter weten we de zon enorm te appreciëren. Tijdens de zomermaanden is het risico op oververhitting dan weer erg reëel. Vaak wordt de schuld daarvoor bij de zuidelijk georiënteerde ramen gelegd. Ten onrechte: langs het westen en het oosten komt er per vierkante meter glas bijna dubbel zoveel energie in huis binnen.

Er bestaan verschillende oplossingen om oververhitting in huis door een loden zon te voorkomen. Zo kan de architect een dakrand uittekenen die de zonnestralen in de zomer tegenhoudt, maar in de winter binnenlaat. Is die methode niet haalbaar? Overweeg dan externe zonwering! Desgevallend kunt u daarbij opteren voor een geautomatiseerde bediening die reageert op het licht en de temperatuur in huis.

Besparen op verlichting

De zon warmt niet alleen uw woning op, maar zorgt ook voor een natuurlijke lichtinval. Komt er via de ramen voldoende daglicht in huis binnen, dan verbruikt u minder energie voor kunstlicht.

Massieve warmte-accumulerende wanden

Met dit systeem valoriseert u zonnewarmte door twee fysische verschijnselen met elkaar te combineren: het serre-effect via beglazing en de inertie van de muren.
Een wandcollector valoriseert zonnewarmte via het serre-effect wanneer het glas voor een betonnen muur staat. De zonne-energie wordt via geleiding door de muur geabsorbeerd en komt daarna via straling in de omgevingslucht terecht. Die warmteoverdracht gaat gepaard met een faseverschuiving. Die faseverschuiving – die is meer uitgesproken in het geval van dikke muren – zorgt voor een opwarming van het vertrek als de zon niet meer schijnt. Om warmteverliezen via de ramen te vermijden, kan u nachtisolatie voorzien of dubbel (of zelfs drievoudig) glas met hoog rendement plaatsen. Om de warmteabsorptie te bevorderen, kan u de buitenkant van de muur in een donkere kleur schilderen.

De Trombewand is een variante die boven- en onderaan openingen vertoont die zorgen voor luchtcirculatie via een thermosifon tussen de luchtspleet en de omgevingslucht in het te verwarmen vertrek. De verwarmde lucht in de luchtspleet dringt via de openingen bovenaan in de kamer door. Door contact met de lucht in het vertrek koelt ze af. Na afkoeling komt ze via de openingen onderaan opnieuw in de luchtspleet terecht. Bij afwezigheid van zonnestralen draait de convectiestroom om en gaat de kamer sneller afkoelen. Om dat te vermijden, moet u manueel of automatisch bediende afsluitkleppen installeren.

Benoît Bilocque – Econologic

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels