Projectontwikkelaars: ‘kleiner bouwen voor jongeren en singles’

Projectontwikkelaars: ‘kleiner bouwen voor jongeren en singles’

Nieuws

Nieuwbouwappartementen hebben in ons land een gemiddelde oppervlakte van 85 vierkante meter. Als het van projectontwikkelaars afhangt, daalt dat cijfer tot 75 vierkante meter. Dat zegt De Standaard vandaag.

“Alleen met kleinere flats wordt nieuwbouw weer enigszins betaalbaar voor jongeren en alleenstaanden,” stelt Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector in De Standaard. Een simpel appartement kost in Vlaanderen algauw 215.000 euro, 21% BTW niet ingerekend.

Fiscale druk

Eén op vijf jongeren en alleenstaanden die een nieuwbouwappartement willen kopen, haken af omdat ze geen lening krijgen van de bank. Dat leert een rondvraag bij de tien grootste projectontwikkelaars. De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector is al lang vragende partij om de fiscale druk op nieuwbouw aan te pakken, maar beseft dat dat on de huidige budgettaire context moeilijk ligt.

“Daarom komen we zelf met een oplossing voor starters,” zegt Carette. “We willen de beschikbare ruimte en bouw­oppervlakte efficiënter gebruiken. Als we een appartement 10 procent kleiner bouwen, zal het ook 10 procent goedkoper worden’, zegt Carrette. (EK)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels