Pro’s en contra’s van laminaat op een rijtje

Pro’s en contra’s van laminaat op een rijtje

Vloeren en plinten

Vrij makkelijk te plaatsen en onderhoudsvriendelijk: laminaat.

Naast linoleum bestaat er nog een andere vloerbekleding die vrij makkelijk te plaatsen en onderhoudsvriendelijk is: laminaat.

Het gaat om in breedte verschillende planken uit meerdere lagen die veelal een houten parketvloer imiteren. Tegenwoordig zijn er ook imitaties van natuursteen, tegels en dergelijke meer. Er bestaan ook modellen met planken die langs 2 of 4 zijden werden afgekant en waarmee je meer opvallende voegen tussen de planken kan creëren.

De kern van de planken wordt gevormd door een HDF-paneel (High Density Fibre), een decoratieve laag met een fotografische reproductie van het geïmiteerde materiaal en een slijtlaag (overlay). De betere merken plaatsen onder die kern een beschermingslaag om occasioneel vocht en vervormingen tegen te gaan. De kwaliteit van een laminaatvloer (en die is belangrijk, want sommige kits zijn echt van slechte kwaliteit, ondanks de verleidelijke etiketten) kan je evalueren aan de hand van de referentiecode: 21, 22, 23, 31, 32 of 33. Code “21” is enkel geschikt voor vertrekken waar weinig beloop is. Voor een zitkamer is minimaal code “31” vereist. Code “33” is bestemd voor druk bezochte, professionele lokalen, winkels en dergelijke. In sommige goedkope kits kan je soms planken aantreffen die gewoon onbruikbaar zijn.

Laminaat (in de volksmond ook wel “klik-klak” genoemd) is uiterst eenvoudig te plaatsen. Het gaat om een zwevende (en dus niet verlijmde) plaatsing op de ondergrond, waardoor je de vloerbekleding bij een verhuis ook kan meenemen. De latten grijpen in elkaar via groeven en tongen: doodeenvoudig voor een handige doe-het-zelver die graag nauwkeurig werk aflevert. Let echter op wanneer je laminaat aanbrengt op een bestaande vloerbedekking (bijvoorbeeld: tijdens renovatiewerken). Hou steeds rekening met de dikte van de planken (7-9 mm), anders moet je misschien deuren gaan uitbreken. Let bij de plaatsing ook op de afwerking langs de muren en hou rekening met een eventuele uitzetting van de planken (die sowieso uit spaanderplaat bestaan) Laat daarom een ruimte van zowat 8 mm vrij tussen de muur en de vloerbekleding. Je kan deze tussenruimte naderhand bedekken met een plint of een profiellijst.

Laminaat biedt heel wat voordelen qua plaatsing en onderhoud. Toch willen we ook twee kanttekeningen maken. De plaatsing van een dergelijke vloerbekleding wordt afgeraden in vertrekken met een vochtigheidsgraad > 70 %, zoals een badkamer. Verder is laminaat nauwelijks geluiddempend. Om het lawaai te verzachten en hoofdzakelijk de transmissie naar lager gelegen verdiepingen te voorkomen, moet je steeds een onderlaag voorzien. Die is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, in functie van de dikte en dus de efficiëntie. Alle voetstappen onhoorbaar maken, blijft echter onmogelijk.

Voordelen

Laminaat is erg makkelijk te plaatsen en te onderhouden. Deze vloerbekleding heeft minder te lijden onder kleine wieltjes, naaldhakken en dergelijke dan echt parket. Je kan ze weer weghalen wanneer u verhuist. Laminaat is een stuk goedkoper dan parket, maar duurder dan vinyl. Er moeten immers ook een onderlaag en plinten worden voorzien. Laminaat is goed bestand tegen hitte.

Nadelen

Laminaat ziet er minder stevig en minder knus uit dan parket. De geluiddempende kwaliteiten zijn beperkt (al hangt dat gedeeltelijk af van de ondergrond). Het “imitatie” uitzicht straalt weinig authenticiteit uit. Laminaat is niet geschikt voor zeer vochtige vertrekken.

Prijs (1)

Vanaf 15,99 euro/m2 (onderlaag van lage kwaliteit: 1,7 euro/m2, dikkere onderlaag: 5,99 euro/m2)

(1) Prijs Carpetright

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels