Ramen en deuren: bescherm je woning tegen lawaai van buitenaf

Ramen en deuren: bescherm je woning tegen lawaai van buitenaf

Isolatie, Ramen, deuren en poorten, Ruwbouw

Geluid is zo alomtegenwoordig dat stille momenten uitzonderlijk worden. Ook in huis. En waar je met luidruchtige buren nog kan bemiddelen, valt er weinig te beginnen tegen het lawaai van auto’s, treinen en vliegtuigen. Of van spelende kinderen op straat. Dat doe je met een goed ontwerp van je woning, en vooral, de juiste ramen en deuren op de juiste plaats.

De geluidsisolatie in een woning wordt bepaald door het isolerend vermogen van de zwakste schakel. In een gevel zijn dat vaak de ramen en deuren. Bij nieuwbouw kan je dat probleem al tijdens het ontwerp aanpakken en gevoelige zones, zoals slaapkamers, zover mogelijk weg van de geluidsbron te houden. Bij verbouwingen ligt dat uiteraard anders. Maar ook in dat geval kan je de geluidsisolatie aanzienlijk verbeteren.

Raamprofielen

Voor de raamprofielen heb je de keuze uit pvc, aluminium en hout. Die laatste heeft gezien zijn hogere gewicht een klein voordeel. Hoe dikker een houten raam, hoe beter het omgevingsgeluid tegenhoudt. Heb je liever aluminium, laat dan ramen plaatsen die thermisch onderbroken zijn. Die presteren ook beter op akoestisch vlak. Bij pvc is het vooral belangrijk dat de profielen een binnenversteviging hebben. Die voorkomt dat ze scheeftrekken en er problemen ontstaan met de afdichting. Een versteviging in staal of glasvezels is bij nieuwe pvc-profielen trouwens standaard.

© Reynaers Aluminium

Ramen met meerdere sluitpunten laten de vleugel overal goed tegen het raamkader aandrukken. Let wel op met schuiframen. De traditionele en goedkopere modellen met borstels houden geluid minder goed tegen dan hefschuifsdeuren met rubberen dichtingen die tegen de aanslagprofielen worden aangedrukt. Door het ontbreken van een opengaande vleugel, isoleren vaste ramen beter dan de opengaande variant. In sé moet niet elk raam in huis open kunnen. Waarom dus niet enkele vaste ramen voorzien?

Bij bestaande ramen controleer je best in welke toestand ze verkeren. Oude houten kaders kunnen rotten. En als ramen slecht afgesteld zijn (te hoog of te laag, niet strak genoeg…), ontstaan mogelijk problemen met de dichtheid. Je kan ook visueel op zoek gaan naar geluidslekken in de vorm van spleten en kieren tussen muur en omlijsting. Als het afdichten van zulke lekken niet leidt tot resultaten, bieden voorzetramen wellicht een oplossing. In dat geval komt er voor het raam een tweede raam bij.

Beglazing

Belangrijker nog dan het schrijnwerk en de lekdichte aansluiting ervan op het metselwerk, is de kwaliteit van het glas. Een standaard dubbele of driedubbele beglazing – waarbij elk glasblad een gelijke dikte heeft – is af te raden. Veel beter is het om een asymmetrische belazing te kiezen.

© Profel

Voor nog betere prestaties is gelaagd dubbel of driedubbel glas aan te raden. Hierbij zit er tussen de glasbladen nog een PVB-folie. Sommige folies worden zelfs aangepast voor een nog betere geluidsisolatie.

Opmerkelijk: inzake geluidsisolatie levert een driedubbele beglazing amper een verbetering op ten opzichte van een gelaagde dubbele beglazing. Een andere kanttekening is dat de grote glaspartijen in hedendaagse woningen misschien wel veel licht binnenlaten, maar niet direct bevorderlijk zijn voor het akoestisch comfort.

Rolluiken

Heb je rolluiken aan de binnenkant, dan kan via de rolluikkast omgevingslawaai binnenkomen. Je kan dat verhelpen door een afdichtingskit aan te brengen tussen de kast en de structuur van het huis. Voorts kan je rondom de kast ook een bekleding aanbrengen of aan de binnenkant een geluidsabsorberend materiaal bevestigen.

Buitendeuren

Net als ramen vormen buitendeuren een zwak punt in de gevel omdat ze relatief licht zijn en niet altijd goed afsluiten aan de randen. Vooral onderaan is het erg moeilijk om een deur goed af te dichten. Je kan op de dorpel eventueel een profiel plaatsen, waar de deur tegen aandrukt.

© Schüco

Maar dat profiel verhoogt dan weer het risico op valpartijen. Het alternatief is een automatische valdorpel die uit het deurblad valt zodra je de deur dichtdoet en op die manier de spleet afsluit.

In een drukke straat is het aan te raden om een geluidsdichte deur te nemen. Openingen, zoals een brievenbus, zijn uiteraard te vermijden. En waar een cilinderslot sowieso interessant is om inbrekers op afstand te houden, is het ook interessant tegen geluidsoverlast. Een bestaande deur verzwaren of uitrusten met aangepaste bekleding is zelden een goed idee omdat de scharnieren in veel gevallen niet afgestemd zijn op het extra gewicht.

 

Tekst Wim Deloof

Beeld Yannick Milpas/Tom Mahieu Architecten

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels