Ramen in hout, pvc of aluminium: wat is de beste keuze voor je woning?

Ramen in hout, pvc of aluminium: wat is de beste keuze voor je woning?

Ruwbouw

Iedereen die tijdens het (verbouwen) aan de ramen komt, stuit op dezelfde vraag. Welk materiaal moet ik nu kiezen: hout, pvc of aluminium? We zetten in dit artikel de drie materialen tegen elkaar af op vlak van kostprijs, energiewaarde, onderhoud en keuzemogelijkheden. Profel loodst ons door het bos en de bomen.

Wanneer kiezen voor hout?

Hout was jarenlang incontournable bij het kiezen van de profielen voor de ramen. Vandaag krijgt het de minste stemmen (10%). Men kan er echter nog steeds de meest klassieke look mee realiseren. De perfecte keuze voor een authentieke pastorijwoning bijvoorbeeld of een geklasseerd gebouw. Op vlak van kleuren, is er keuze te over bij hout. De kostprijs zit tussen pvc en aluminium in, tenzij je voor bepaalde duurdere tropische houtsoorten gaat.

Op vlak van energiewaarde scoort het materiaal uitstekend. Het heeft van nature een goede isolatiewaarde (ongeveer 1,73 Uf) en zal de warmte binnen en de koude buiten goed kunnen scheiden. Er is nauwelijks kans op koudebruggen. Om die reden vinden we het ook terug in passiefbouw, al wordt de natuur dan wel een handje geholpen door nog isolatiemateriaal tussen het hout in te voegen.

Traditioneel is de achilleshiel van hout het intensief onderhoud. Na verloop van tijd moet de schilderskwast weer bovenkomen. Toch kan dit ook een voordeel zijn voor mensen die van verandering houden of die trends in kleuren willen volgen. Voor wie houdt van meer onderhoudsgemak, ontwikkelden de fabrikanten nieuwe technieken voor een betere hechting van de lak en betere bescherming van ‘kwetsbare’ plaatsen. Resultaat: men kan langer een onderhoudsvrij raam garanderen. Een voordeel op vlak van onderhoud is dat het raam bij schade kan hersteld worden.

 

Wanneer kiezen voor pvc?

PVC is vandaag het populairste materiaal voor ramen met een marktaandeel van 50%. Het kan uitstekend dienen in allerhande toepassingen, van klassiek tot modern. Met een breed palet aan standaardkleuren hoeft u geen compromis te sluiten op vlak van afwerking. Het is tevens verkrijgbaar in houtnerfimitaties. PVC is het goedkoopste materiaal en dankt dit aan de lagere grondstofprijs, het goedkopere machinepark en een meer geautomatiseerd productieproces.

Wanneer we de energiewaarde onder de loep nemen, mag PVC zich de beste isolator noemen (Uf van 1,38). Het beantwoordt tevens aan de hoge kwaliteitseisen op vlak van wind-, water en geluidsdichtheid. Hoewel het een kunststof betreft, is het materiaal goed recycleerbaar.

In onderhoud kan je het niet eenvoudiger treffen. Schoonmaken met wat zeep en een spons, drogen met zeem en je ramen zien er na twintig tot dertig jaar nog steeds als nieuw uit. Het zal rotten noch roesten. Bovendien is dit materiaal het gemakkelijkst te herstellen.

Wanneer kiezen voor aluminium?

Met aluminium kan je alle kanten uit, van traditioneel tot strak-modern, in retro-uitvoering of de look van staal. Zijn populariteit (40%) heeft het vooral te danken omdat het geschikt is voor grote glaspartijen. Qua kostprijs is dit echter het duurste materiaal, gezien de grondstof voor meer geld over de toonbank gaat.

Op vlak van isolatiewaarde moet aluminium ook de duimen leggen tegen zijn concurrenten. De Uf-waarde bedraagt ongeveer 2,04, al werken de fabrikanten er hard aan om profielen op een zodanige manier te combineren dat lagere waardes mogelijk worden. Een andere troef inzake duurzaamheid is dat het materiaal tot op de laatste gram kan gerecycleerd worden.

Aluminium ramen krijgen tegenwoordig allerhande behandelingen om ze zo goed mogelijk te beschermen tegen de elementen. Zeker in risicogebieden, zoals verstedelijkte gebieden of in de nabijheid van de zee, kan de traditionele behandeling soms tekortschieten om roestvorming te vermijden. Oppervlaktebehandelingen zoals pre-anodisatie kunnen dan het verschil maken. Herstellingen blijven echter bijzonder moeilijk. Voor het ‘dagelijks’ onderhoud volstaat het om eens per kwartaal het aluminium met lauw water te wassen.

(VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels