Ramen vervangen zonder bouwvergunning

Ramen vervangen zonder bouwvergunning

Ramen, deuren en poorten, Ruwbouw

Voor de meeste werken aan de bouwschil van je woning heb je een bouwvergunning nodig. Maar niet voor het vervangen van je ramen. Zo scoor je twee keer: energetisch én esthetisch.

Wie zijn gevel schildert of isoleert, moet in veel gevallen een bouwvergunning aanvragen. Het lijkt daarom vanzelfsprekend dat ook voor de renovatie van ramen en deuren zo’n vergunning vereist is. Toch is dat niet altijd waar. Zolang je de bestaande raam- en deuropeningen behoudt, en dus geen nieuwe openingen maakt in de bouwschil, ziet de wetgever deze renovatie als onderhouds- of instandhoudingswerken. Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië heb je daarvoor geen bouwvergunning nodig.

© Engels

Opgelet

Hoewel de regelgeveling tamelijk soepel is, zit er toch één addertje onder het gras. De wetgever vat het ‘behouden van de oorspronkelijke raamopeningen’ erg ruim op. Niet alleen het kader, maar ook het openingsysteem mag je niet veranderen. Een raampartij die bestaat uit drie ramen, zal je moeten vervangen door een soortgelijk model. Als bijvoorbeeld de buitenste ramen open konden en het middelste niet, dan moet je deze indeling behouden.

Wetgeving

Wil je toch jouw raamopeningen of de indeling veranderen? Ook dan heb je niet altijd een bouwvergunning nodig. Een kort overzicht per gewest:

 

 

Vlaams Gewest

In het Vlaams Gewest volstaat een melding bij de stedenbouwkundige dienst om een bestaande raamopening dicht te metselen of een nieuwe opening te maken in de achtergevel. Ook als je een raamopening in de voorgevel wat groter wil maken, is een melding voldoende. Voor een nieuwe raamopening in de voorgevel heb je dan weer wel de juiste papieren nodig. Je moet sowieso een architect inschakelen en een bouwvergunning aanvragen. Meer weten? Kijk op de website van Omgevingsloket Vlaanderen.

Waals Gewest

Net als het Vlaams mag je ook in het Waals Gewest zonder bouwergunning een groot (schuif)raam plaatsen in je achtergevel. Wel zijn hier enkele voorwaarden aan verbonden: zo mag het raam niet langer zijn dan een kwart van de gevel en moet de hoogte beperkt blijven tot maximaal één verdieping. Bovendien mag de gevel waarin het schuifraam zich bevindt niet op de rooilijn liggen, noch uitkijken op een doorgangs- of servitudeweg. Verder mag je niet gelijk welk afwerkingsmateriaal gebruiken. Het moet hetzelfde zijn als de rest van de gevel.

Opgelet: deze regelgeving geldt niet voor werken aan de voorgevel. Hiervoor moet je wel steeds een bouwvergunning aanvragen. In dit document kan je alles nog eens nalezen.

Brussel Gewest

In Brussel heb je (op basis van een regeringsbesluit uit 2008) geen stedenbouwkundige vergunning nodig als je ramen en deuren wil vervangen. Je moet dan wel de oorspronkelijke vormen, met inbegrip van de krommingen, de zichtbare indelingen en de opendraaiende en vaste delen behouden. Ook de architecturale aanblik van het gebouw mag niet veranderen én de gevel mag geen deel uitmaken van een beschermd pand. Brussel maakt daarenboven geen uitzondering voor meer ingrijpende werken, zoals in Vlaanderen en Wallonië. Wil je een bestaande raamopening dichtmetselen of vergroten, dan zal je een vergunning moeten aanvragen.

Tekst Tom Mondelaers

Beeld Lisa Van Damme/Komaan! architecten

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels