‘Realiseer uw bouwplannen zo snel mogelijk’

‘Realiseer uw bouwplannen zo snel mogelijk’

Nieuws

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) hebben kandidaat-bouwers en -verbouwers er alle belang bij nog voor het einde van dit jaar hun bouwplannen te concretiseren.

Een historisch lage hypothecaire rente, relatief lage bouwkosten, de mogelijkheid om de voordelen van de woonbonus nog ten volle te benutten en tot slot een belangrijke voorraad aan bouwprojecten waarvoor nog een E-peil van 70 kan worden toegepast in plaats van een E-peil van 60 zijn de belangrijkste redenen.

Wie nog voor het einde van dit jaar zijn hypothecaire lening afsluit, kan nog volledig van de huidige voordelen van de woonbonus gebruik maken. Vanaf volgend jaar liggen de voordelen stukken lager dan nu aangezien de beslissing over de reductie van de voordelen van de woonbonus vanaf januari 2015 vastligt. Een bijkomend voordeel is dat de hypothecaire rentevoeten bijzonder laag liggen. Bovendien evolueerden de bouwkosten de laatste jaren minder snel dan de sowieso reeds lage inflatie. Dat blijkt uit de evolutie van de Abex-index die onder meer rekening houdt met de evolutie van de lonen in de bouw en van de prijzen voor de bouwmaterialen.

E-peil

Vanaf dit jaar geldt voor nieuwbouw een maximale E-peileis van 60 en tegelijk de verplichting om in een minimaal aandeel aan hernieuwbare energie te voorzien. Beide eisen samen leiden tot een meerkost van ongeveer 10.000 euro per woning. “De VCB heeft kunnen vaststellen dat eind 2013 een zeer groot aantal vergunningen werden aangevraagd. Voor die vergunningen geldt nog het E70-peil als maximum en is hernieuwbare energie niet verplicht. De gemeenten hebben hiervoor tijdens de eerste vier maanden van 2014 vergunningen toegekend, maar nog niet al deze projecten zijn gerealiseerd. Het is dus nog mogelijk op de markt goedkopere woningen te vinden die aan een lager E-peil beantwoorden”, aldus de Vlaamse Confederatie Bouw.

“Gezinnen met bouwplannen doen er dan ook best aan ze zo snel mogelijk te realiseren”, sluit de VCB af. (rdm)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels