Bekijk de galerij

Rechthoekig, compact, strak

Nieuwbouw open

De architect ontwierp een bakstenen volume met twee inhammen die aan de binnenkant bepleisterd werden. De ene inham vormt een overdekte inkom, de andere een overdekt terras.

KRACHTLIJNEN1. De rechthoekige ‘doos’, uitgevoerd in baksteen, met twee inhammen in crepi. 2. Een nadeel werd een voordeel: door de noordwestelijke oriëntatie kon de leefruimte met de vide en de grote glaspartijen gerealiseerd worden.

ARCHITECTgmf-architecten, architect Manuel Gordts

Voor de uitvoering en de stijl van de woning kreeg architect Manuel Gordts carte blanche. “We hebben de wensen van de opdrachtgevers vormgegeven door een compacte, rechthoekige doos met twee inhammen te maken.” Compact is uiteraard een relatief begrip voor een woning van 275 m² groot, maar er is nergens een vierkante meter plaatsverlies.

Bakstenen volume

De architect ontwierp een bakstenen volume met twee inhammen die aan de binnenkant bepleisterd werden. De ene inham vormt een overdekte inkom, de andere een overdekt terras. Gordts: “De schil bestaat uit rode verlijmde baksteen, de binnenkant van de inhammen wordt extra benadrukt door de witte bepleistering.” Het resultaat is luchtig en aangenaam. De bakstenen kolom aan de inkom wordt herhaald op elke hoek van het gebouw en is op drie hoeken duidelijk zichtbaar – in de hoek van de berging gaat ze op in de muur. Die herhaling van kolommen is een visueel detail dat de architect belangrijk vindt.

Hedendaags

Het ontwerp van de woning is nog steeds bijzonder hedendaags omdat het een tijdloze en functionele architectuur betreft. Vele elementen van deze stijl zijn nog heel up to date. Niets in het plan is overbodig, elke vierkante meter is benut. De centrale as met de paarse muur vormt niet alleen een gang, maar verdeelt ook de verschillende volumes. De circulatiezone is mee opgenomen in de ruimte en de ruimtes zijn multifunctioneel.

De gang gaat over in de leefruimte en de nachthal dient eveneens als speelruimte. De glazen borstweringen en de vide zorgen voor een evenwichtige relatie tussen de living beneden en de tv-kamer en de nachthal boven. De vide zorgt voor een gevoel van ruimte, maar is daarnaast ook noodzakelijk om voldoende licht in dat gedeelte van de woning te brengen. Met vouwgordijnen kunnen de bewoners de lichtinval aanpassen naar hun persoonlijke behoefte.

Spelen met licht

Het zitruimte, de eetkeuken met overdekt terras en de tuin liggen noordwestelijk georiënteerd. Om die reden werden er grote glaspartijen in de achtergevel voorzien, om toch een maximum aan licht binnen te trekken. Ondanks het ontbreken van deuren zijn de verschillende ruimtes toch enigszins afgeschermd en hebben ze ieder hun eigen identiteit omdat de doorgangen zich op de juiste plek bevinden. Eet- en zitruimte worden van elkaar gescheiden door een muur met doorgang én een doorkijkhaard. Aan de kant van de eetruimte bevindt zich hier ook een plafondhoge inbouwkast.

De meer dan twee meter brede nachthal wordt door de kinderen ook gebruikt a ls speelruimte. Langs een raam in de voorgevel valt daglicht binnen in de nachthal. Naast de brede nachthal/speelruimte bestaat de eerste verdieping verder nog uit drie, even grote kinderslaapkamers, een berging/wasplaats, de ouderslaapkamer, twee badkamers, een tv-hoek en een afzonderlijk toilet.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels