Record hypothecaire kredieten in 2011

Immo, Nieuws

De markt van de hypothecaire kredieten is vorig jaar tot nieuwe recordhoogtes gestegen, zowel in aantal als in bedrag. Dat is vooral te danken aan de renovatiekredieten, zo meldt Febelfin, de federatie van de financiële sector.

Het aantal verstrekte kredieten steeg met bijna een vijfde tegenover 2010, tot 325.000. Het totale bedrag van die kredieten ging 4 procent hoger tot bijna 27,2 miljard euro. Niet alleen de 133.000 renovatiekredieten (ruim de helft meer dan in 2010) vallen op, maar ook het aantal kredieten voor de aankoop van een woning bereikte een nieuw record (113.000 contracten, of een stijging van 3 procent).

Veel consumenten rondden nog voor het einde van 2011 hun hypothecair krediet af, omdat dan een aantal voordelen ten einde liepen, zoals de fiscale aftrekbaarheid van de meeste energiebesparende investeringen.

Spectaculaire groei in vierde kwartaal

Vooral in het vierde kwartaal was de stijging spectaculair. Er werden in oktober, november en december bijna een kwart meer hypothecaire kredieten toegekend dan in het slotkwartaal van 2010. De eindejaarsrush heeft volgens Febelfin te maken met “het aflopen van een aantal regeringsmaatregelen en belastingaftrekken”.

Zo werden de groene kredieten met interestkorting van 1,5 procent stopgezet en kwam er een einde aan de belastingvermindering voor de meeste
energiebesparende investeringen (zoals energiezuinige beglazing, zonnepanelen en zuinige verwarmingsketels). Bovendien werd er in 2012 een
btw-heffing ingevoerd op de notariskosten.

In januari veel minder

Januari 2012 was dan ook veel minder. Er werden ruim een derde minder hypothecaire kredieten afgesloten dan in januari 2011. Nog enkele weetjes over de hypothecaire kredieten in 2011: het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop voor een woning bedroeg 133.000 euro, voor aankoop met renovatie was dat 155.000 euro.

Vorig jaar betekende ook de totale terugkeer van de vaste rentevoet. Aan het einde van het jaar werden negen op de tien kredieten aangegaan met
vaste rentevoet. Midden 2010 had nog circa de helft van de kredieten een variabele rentevoet. (Belga/RDM/SD)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels