Recordaantal investeringen in hernieuwbare energie

Duurzaam bouwen, Energiebronnen, Immo, Nieuws

De wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie hebben vorig jaar een recordniveau bereikt van 257 miljard dollar (205 miljard euro). Groene-energiebronnen vullen nu 16,7 procent in van het wereldwijde energieverbruik.

De wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie hebben vorig jaar een recordniveau bereikt van 257 miljard dollar (205 miljard euro). Groene-energiebronnen vullen nu 16,7 procent in van het wereldwijde energieverbruik, zo hebben het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) en het netwerk REN21 meegedeeld.

De investeringen in groene energie lagen vorig jaar 17 procent hoger dan in 2010 en bijna twee keer zo hoog als in 2007, het jaar voor de financiële crisis, zei het United Nations Environment Programme in Rio de Janeiro. Grote waterkrachtprojecten worden niet meegerekend in de cijfers.

Een gelijktijdig voorgesteld rapport van het netwerk REN21 stelt dat groene energie gedurende 2011 sterk is blijven groeien in alle sectoren (stroomvoorziening, verwarming, koeling en transport). Het gaat dus niet alleen over zonnepanelen of windmolens die elektriciteit opwekken, maar ook over bijvoorbeeld zonneboilers, geothermische verwarming en biobrandstoffen.

“Hernieuwbare energiebronnen staan nu in voor 16,7 procent van het wereldwijde energieverbruik”, luidt het. Alleen al de investeringen in zonne-energie namen vorig jaar met meer dan de helft toe, tot 147 miljard dollar. Zonnepanelen waren meer in trek ten gevolge van forse prijsdalingen (met bijna 50 procent). Dat was goed nieuws voor de kopers, maar minder voor de producenten: “een aantal ondernemingen ging ten onder, andere konden alleen overleven dankzij herstructureringsmaatregelen”, aldus de UNEP-studie.

De prijsdalingen (ook de prijzen van windmolens daalden, met 10 pct) “maken van de twee leidende groene-energietechnologieën stevigere concurrenten voor fossiele brandstoffen als kolen en gas”, luidt het. De grootste investeerder in groene energie was opnieuw China (52 miljard dollar), op de voet gevolgd door de Verenigde Staten (51 miljard dollar). Als regio is Europa de grootste investeerder: 101 miljard dollar in 2011. Volgens REN21 werken wereldwijd vijf miljoen mensen in sectoren van hernieuwbare energie. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels