Recordaantal notariële akten in 2011

Immo, Nieuws

De Belgische notarissen zien een opvallende stijging van notariële akten in 2011. De verklaring is terug te vinden in 'de opmars van de vastgoedactiviteit' die een stijging kende van 2,9 procent.

De Belgische notarissen hebben vorig jaar in totaal 924.963 akten verleden, en dat is een absoluut record. Het aantal aktes is met 9,5 procent gestegen sinds 2010. Dat meldt de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat. De Federatie verklaart die opvallende stijging door “de opmars van de vastgoedactiviteit” die een stijging kende van 2,9 procent.

Die evolutie liep gelijk in de verschillende provincies. Bovendien was er “een bijkomende stijging door de aankondiging van de btw-plicht voor notarissen”. Ze inden ook 3,75 miljard euro registratierechten, een stijging van 7,1 procent. Dat is “voornamelijk een gevolg van de stijging van de vastgoedprijzen en de verhoging van het aantal vastgoedtransacties”.

De stijging in het aantal aktes liep in alle provincies gelijk. In Brussel kende het aantal aktes een stijging van 13,1 procent, in Vlaanderen 9,6 en Wallonië 8,1. Het type van de verleden aktes kent de Federatie niet, maar schat dat ongeveer de helft te maken heeft met immobiliën: vastgoedakten zijn goed voor ongeveer een kwart, en hypothecaire kredieten voor het andere kwart. Familiale akten en vennootschapsakten maken elk een ander kwart uit. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels