Recuperatie van regenwater: rendabel op korte of lange termijn?

Recuperatie van regenwater: rendabel op korte of lange termijn?

Nieuws

In België regent het gemiddeld één dag op twee. Als u weet dat de prijs van water in vijftien jaar meer dan verdubbeld is, lijkt de installatie van een regenwatertank logisch. Bovendien is die bij nieuwbouwprojecten in zowat het hele land verplicht.

Om snel een idee te krijgen van de omvang van het reservoir dat u nodig heeft, kunt u uitgaan van een verhouding van 1 000 liter per begonnen schijf van 20 m² horizontale dakprojectie (zie schets).

Een voorbeeld: hou rekening met een tank van 5 000 liter voor een dak met een horizontale projectie van 86 m². Voor een meer nauwkeurige schatting van de hoeveelheid die u op jaarbasis kunt opvangen, gaat u uit van een waterhoeveelheid van ongeveer 65 l/m² horizontale dakprojectie en per maand.

Rekenmodule downloaden

Wilt u die berekening verder verfijnen, dan kunt u de oppervlakte van elk dakschild afwegen tegen de oriëntatie en de hellingsgraad. Zo krijgt u een nauwkeuriger idee van de hoeveelheid water die u zal kunnen opvangen.

Bij dit artikel kunt u een rekenmodule downloaden waarmee u de omvang van uw regenwatertank kunt inschatten in functie van de dakoppervlakte en de gemiddelde hoeveelheid regen. U kunt er ook uw besparingen berekenen in functie van de door u beoogde toepassingen. U krijgt meteen een idee van uw return on investment.

Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels