Regeerakkoord is een ‘kaakslag voor bouwsector’

Regeerakkoord is een ‘kaakslag voor bouwsector’

Nieuws

Het regeerakkoord vormt een regelrechte kaakslag voor de bouwsector. Zo reageert Bouwunie op de gepubliceerde tekst van het akkoord.

Het regeerakkoord vormt een regelrechte kaakslag voor de bouwsector. Zo reageert Bouwunie op de gepubliceerde tekst van het akkoord.Ze viseert met name een btw-maatregel en de uitbreiding van het gewaarborgd inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Ook de Confederatie Bouw reageert teleurgesteld op beide maatregelen.

“Terwijl de onderhandelaars het akkoord voorstellen als een akkoord waarin jobcreatie centraal staat, heeft Bouwunie ernstige bedenkingen bij de haalbaarheid daarvan in de bouwsector”, meldt de unie van bouw-kmo’s in een perstekst.

Meer zwartwerk door btw-verstrenging?

De eerste maatregel die de Bouwunie viseert, is de beslissing om het verlaagde btw-tarief van 6 procent alleen nog toe te passen op werken aan woningen ouder dan 10 jaar. Tot nu toe was dat 5 jaar. “Een maatregel die een enorme negatieve impact zal hebben op de tewerkstelling in reguliere bouwondernemingen”, zegt Bouwunie. Ze vreest dat de verstrenging meer zwartwerk en andere fraudesystemen in de hand zal werken. De Confederatie Bouw zei woensdag al dat de btw-verstrenging zou leiden tot een terugval van de activiteit van ongeveer 0,3 tot 0,5 procent. Ook zij vrezen voor een toename van het zwartwerk.

Geen gewaarborgd loon bij arbeidsongeschiktheid

Daarnaast reageert de bouwsector ook scherp op de plannen om de periode van gewaarborgd loon bij arbeidsongeschiktheid te verlengen tot twee maanden. “Dit is een aanslag op de overlevingskansen van de bouwondernemingen”, zegt Bouwunie. “Deze maatregel is, als hij bevestigd wordt, totaal onaanvaardbaar en onverantwoord tegen de achtergrond van oneerlijke concurrentie en sociale dumping die de bouwmarkt vandaag kenmerkt”, voegt de Confederatie Bouw er aan toe. (Belga/LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels