Regenval: wegenbouwers zien planning in het water vallen

Nieuws

Door de vele regenval in de voorbije maanden is de planning van de wegenbouwers grondig verstoord en hebben ze gemiddeld 15 procent extra kosten. Dat meldt VlaWeBo, de federatie van de Vlaamse wegenbouwers binnen de Confederatie Bouw. VlaWeBo vraagt om begrip bij de opdrachtgevers, in de meeste gevallen overheden.

Het voorbije halfjaar was het natste ooit, zegt VlaWeBo. “In de voorbije maand juni viel dubbel zoveel neerslag als normaal. In het eerste halfjaar was dat zelfs 50 procent meer dan het gemiddelde. Daarbovenop waren vooral de lokale, onvoorzienbare en abnormale onweersbuien in mei en juni de grote boosdoener voor de wegenwerken.

Normaal moeten dit nu de drukke maanden zijn voor de sector”, klinkt het. Door de zware regenval lopen de werven onder water. Het vergt dan extra tijd vooraleer er weer voortgewerkt kan worden en vaak is er schade aan eerder uitgevoerde werken. Volgens VlaWeBo leiden deze abnormale weers- en terreinomstandigheden tot gemiddeld 15 procent hogere werfkosten. “Dit is een financiële aderlating bovenop de zware crisis van de voorbije jaren in de wegenbouw, waardoor de prijzen in de sector al sterk onder druk staan”, luidt het.

Omdat het onmogelijk is om de achterstand nog in te halen, en dus onder andere vertragingsboetes dreigen, vraagt VlaWeBo begrip voor de situatie en roept ze de opdrachtgevers op om zich soepel op te stellen. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels