Reinigingstechnieken voor uw gevel

Gevelbekledingen

Een oude verweerde gevel, een vervuilde gevel... vernietigt alle charme van een woning. En de gevel is toch het visitekaartje van de woning. Doe er wat aan!

Een oude verweerde gevel, een vervuilde gevel… vernietigt alle charme van een woning. En de gevel is toch het visitekaartje van de woning. Doe er wat aan!

Een gevel in goede staat is niet alleen mooier, hij heeft ook een langere levensduur en verhoogt de waarde van je huis! Bovendien heb je soms nog recht op een premie, zodat de investering een stuk lager kan liggen. Redenen genoeg dus om je hiermee bezig te houden.

Gevelvernieuwing: schilderen

Water, wind, stof, sneeuw en vorst, algen en mossen beschadigen je woning beetje bij beetje, praktisch onzichtbaar. Op het lichtjes verweerde oppervlak en in de poriën kan zich bovendien vuil afzetten dat er niet meer afspoelt bij een fikse regenbui. Ook de industrialisatie en het verkeer zijn grote vervuilers. Duidelijke voorbeelden vinden we bv. in de oude staal- en mijnbekkens van Luik en Charleroi, waar het stof van de mijnen en van de hoogovens duidelijke sporen heeft nagelaten.

De eenvoudigste manier om een gevel in een nieuw kleedje te steken is hem te schilderen. Maar indien je over een fraaie en/of waardevolle gevel in baksteen beschikt, is het toch wel jammer om die achter een verflaag te verstoppen. Een verflaag die je trouwens na enkele jaren zal moeten hernieuwen.

Een betere oplossing bestaat erin het vuil te verwijderen en zo je gevel in zijn oorspronkelijke toestand te herstellen.

Doe beroep op een vakman

Sommige reinigingstechnieken zouden ook door een doe-het-zelver kunnen uitgevoerd worden, maar als je niet zeker bent van de diagnose (welk vuil, welke steensoorten…) dan zouden je experimenten wel eens rampzalig kunnen aflopen. Zelfs met een gewone hogedrukreiniger kan je een baksteengevel ernstig beschadigen. En aan de slag gaan met chemische producten voor gevelreiniging moeten we je afraden.

Opgelet echter bij de keuze van de vakman: gevelrenovatie is geen erkend beroep waardoor er toch wel wat kaf onder het koren zit. Vraag voldoende referenties en neem niet zomaar de goedkoopste. Neem een serieuze firma onder de arm die gespecialiseerd is in dit soort werken, die ervaring heeft en die je de tienjarige waarborg ook echt kan waarborgen!

Een juiste diagnose

Een gevel kan opgebouwd zijn uit verschillende soorten materialen met telkens hun specifieke eigenschappen. Bovendien zijn er verschillende soorten vervuiling die kunnen optreden. De combinatie van deze twee punten zal bepalen welke reinigingstechnieken moeten aangewend worden om een goed resultaat te bekomen. Enkel een ervaren, gespecialiseerde firma zal hierbij voldoening kunnen geven.

Reinigingstechnieken

Grofweg kan je de verschillende technieken in drie grote categorieën opsplitsen: mechanisch reinigen, chemisch reinigen of reinigen met water.

Het reinigen met water is de eenvoudigste methode. Die kan gevarieerd worden door de hoeveelheid water aan te passen, de temperatuur of de druk van het water.

Bij het mechanisch reinigen zijn het vooral de straaltechnieken die gebruikt worden. Hierbij zijn een stelling en speciale machines nodig en komt er het nodige stof of slijkwater aan te pas.

Bij het chemisch reinigen met producten zullen ladders en spoelwater dikwijls volstaan. Omdat er geen gespecialiseerde machines en stellingen nodig zijn, zal deze techniek meestal goedkoper zijn. Jammer genoeg kan die techniek niet op alle ondergronden en vuiltypes toegepast worden.

Bij de straaltechnieken is het van zeer groot belang dat alle onderdelen die niet met het straalmiddel in aanraking mogen komen (ramen, deuren, beglazing… ), goed afgedekt zijn. Maar ook moeten alle openingen in de gevel goed afgedekt worden.

Straaltechnieken geven nogal wat hinder, ook lawaai… Best is om je buren te verwittigen van de op handen zijnde werken om problemen te vermijden. Nog beter is het als je je buren kan overhalen om ook hun gevel te vernieuwen. In groep zal de prijs per woning lager komen te liggen, omdat de aannemer minder verplaatsingen heeft en in ‘t groot kan werken.

De stelling zal zeker een hindernis vormen op het voetpad: je zal dus een toelating moeten hebben van de gemeente. Spreek duidelijk af met de aannemer van de werken wie daarvoor moet zorgen en wanneer!

Reinigen met water

• Reinigen kan eenvoudig gebeuren door water te verstuiven op het oppervlak tot het vuil loslaat en meegespoeld wordt. Deze eenvoudige methode heeft nogal wat nadelen: het is tijdrovend, er wordt veel water verbruikt en de muren worden kletsnat. Hierdoor verhoogt de kans op insijpelend water, wordt de groei van algen, mossen en schimmels bevorderd en is er gevaar voor vorstschade.

• Door het oppervlak te bevochtigen zonder het te verzadigen kan men het losgemaakte vuil verwijderen met een harde (geen metalen) borstel. Dit is echter arbeidsintensief en dus duur. Bovendien zal hardnekkig vuil en binnengedrongen vuil zo niet verwijderd kunnen worden.

• Een beter resultaat verkrijgt men bij het gebruik van verzadigde stoom die onder druk wordt gespoten. Om te vermijden dat het vuil wordt aangebakken, is het nodig voldoende water te gebruiken om het loskomende vuil weg te spoelen. Het vraagt natuurlijk wel gespecialiseerd gereedschap. De laatste jaren wordt deze techniek – vooral toegepast op beton, natuursteen en andere weinig poreuze materialen – vervangen door reinigen met water onder hoge druk.

• Bij het reinigen met water onder hoge druk wordt het vuil eerst losgeweekt en vervolgens afgespoten met warm of koud water onder druk. Om schade aan de gevel te voorkomen moet gespoten worden vanop een bepaalde afstand en moet de druk aangepast worden aan het gevelmateriaal en de staat ervan. Deze methode is zeer goed geschikt voor harde materialen (blauwe hardsteen, arduin… ), maar niet geschikt voor zachte of verweerde gevels.

Soorten straaltechnieken

Droog ‘zandstralen’ is de best gekende straaltechniek. Hierbij wordt met perslucht zand aan hoge snelheid tegen het oppervlakte gespoten. Tegenwoordig wordt zand dikwijls vervangen door andere granulaten zoals glasdeeltjes. Dit is een zeer agressieve reinigingsmethode die alle vuil weghaalt, maar ook een deel van het gevelmateriaal. Een goede dosering en een goede vakkennis is hier onmisbaar. Voor poreuze materialen is deze reinigingsvorm echter af te raden.

• Een variant hierop is de zachte straalmethode, minder efficiënt voor diep en hardnekkig vuil, maar met respect voor de ondergrond.

Lagedruk nevelstralen (druk van 1 à 8 bar ): zeer fijn zand word door lucht en een weinig water tegen het oppervlak geblazen. Hiermee wordt enkel het vuil weggenomen en geen basismateriaal. Het is aangewezen voor het reinigen van waardevolle, zachtere gevelmaterialen, maar zal geen sterke, ingedrongen vervuiling de baas kunnen.

• Voor zeer speciale toepassingen worden nog andere technieken (meestal duurdere) gebruikt zoals het stralen met ‘droog ijs’ of reiniging met behulp van laserstralen.

Chemisch reinigen

Hierbij worden chemische middelen, in vloeibare of in pastavorm, aangebracht op de vervuilde gevel. Het kan hierbij gaan om zuren, basen, oppervlakteactieve stoffen, organische oplosmiddelen (voor graffiti en specifieke vlekken) tot enzymen en bacteriën.

Na inwerking (dit kan variëren volgens de aard van het product, de ondergrond en de vervuiling) wordt de gevel schoongespoeld. Aangedroogde pasta’s moeten mechanisch verwijderd worden.

Het is duidelijk dat ook dit chemisch reinigen specialistenwerk is dat veel vakkennis vraagt.

Een water- en vuilwerende laag

• Een gereinigde gevel blijft niet onbeperkt mooi, want hij blijft in regen, wind en stof staan. Behandel je de gevel niet dan zal hij op de duur terug vuil worden. Je kan dat tijdstip wel heel wat achteruitschuiven door een bijkomende behandeling: het aanbrengen van een waterwerende laag die belet dat vocht en vuil in de steen kan dringen. De muur wordt dan waterafstotend en het regenwater zal er afparelen zoals bij een pas in de was gezette auto.

• De keuze van het te gebruiken product vraagt de nodige aandacht, want het materiaal moet aangepast zijn aan de ondergrond. De gebruikte producten mogen niet in contact komen met ramen en deuren en ook niet met glas. Ze zouden er vlekken op achterlaten die niet meer te verwijderen zijn.

• Een belangrijk punt bij het vergelijken van de offertes van verschillende aannemers is de garantie die de vakman geeft en de tijd waarna de gevel opnieuw moet behandeld worden.

• Sommige producten kan je zelf aanbrengen met een tuinsproeier. Volg dan wel goed de gebruiksaanwijzing en vergeet niet dat je dan ook geen garantie hebt.

Jef Sels

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels