Renovatie van ramen en deuren: verschillende soorten glas

Renovatie van ramen en deuren: verschillende soorten glas

Ramen, deuren en poorten

In een oude woning is de kans groot dat de ramen nog zijn ingevuld met enkele beglazing. Niet meteen comfortabel en energievriendelijk. Daarom vervangt u die beglazing dikwijls beter door een modernere variant.

Isolerende beglazing

Dubbele beglazing is vandaag de standaard geworden. Ze reduceert het energieverlies en verhoogt het wooncomfort omdat de oppervlaktetemperatuur van het binnenblad hoger is en het glas dus minder koudestraling afgeeft. Daardoor is er ook minder kans op condensvorming. Bij gewone dubbele beglazing (k-waarde 3) fungeert de lucht tussen de glasbladen als isolatie. Beter is een hoogrendementsbeglazing (k 0.8 tot 1.9), waarbij een transparante metaaloxidelaag op een van de glasbladen of een gasmengsel tussen de bladen voor extra isolatie zorgt.

Zonwerende beglazing

Zonwerende beglazing in uw ramen reguleert het zonlicht en de zonnewarmte op een actieve manier en reduceert de kans op oververhitting. Ze reflecteert het zonlicht meer en laat zo minder zon binnen, en/of absorbeert meer zonnewarmte en geeft die binnen of buiten weer af in functie van de behoefte van het ogenblik. Absorberende beglazing wordt in de massa gekleurd met pigmenten – meestal metaaloxiden -, die voor een grotere opslorping van de zonnestralen zorgen. De beglazing is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Reflecterende beglazing is voorzien van een heel dunne, reflecterende en tegelijkertijd lichtdoorlatende coating. Zonwerende beglazingen zijn vooral interessant voor grote zuidelijk gerichte glasvlakken, verandadaken en wintertuinen, schuine panelen in daken, luifels en lichtkoepels. Meestal zijn een bijkomend zonweringssysteem of andere maatregelen (bv. een dakoversteek) aangeraden.

Akoestische beglazing

Akoestische dubbele beglazing bestaat uit twee glasbladen met een verschillende dikte. De spouw tussen de twee bladen wordt gevuld met een droog gasmengsel met akoestische eigenschappen of met lucht. Belangrijk is dat niet alleen het glas geluidsisolerend is, ook de rolluiken en de dichtheid van de voeg tussen het venster en de ruwbouw moeten in orde zijn.

Veiligheidsglas

Wie zich belaagd voelt, kan naar gelaagd glas grijpen. Dat bestaat uit twee of meerdere glasbladen, waartussen een kunststoffolie zit. Deze folie doet dienst als een soort wapening en houdt bij glasbreuk de splinters netjes op hun plaats. Een interessante oplossing voor onder andere verandadaken, glazen deuren en borstweringen. Gelaagd glas kan allerlei verschillende samenstellingen hebben door het gebruik van getint of reflecterend glas, gekleurde folies en coatings etc. Gewapend glas is eigenlijk gegoten glas met een fijn metalen netwerk ertussen dat fungeert als wapening. Bij glasbreuk worden de scherven vastgehouden. Wanneer de glasranden niet beschermd worden met een waterwerende verf, kan er na verloop van tijd corrosie optreden in het metalen vlechtwerk. Gewapend glas is niet geschikt wanneer er een risico op warmtespanningen bestaat, zoals in veranda’s. Gehard glas heeft een grotere weerstand en valt bij glasbreuk uiteen in glasbrokken zonder scherpe randen.

Ik ga Bouwen & Renoveren

TIPS

  • Kijk zeker naar de lichtdoorlaatbaarheid van de beglazing. Het licht dat doorgelaten wordt is onder meer afhankelijk van de dikte van het glas.
  • Om uw privacy te vrijwaren, kunt u een beglazing nemen die aan de buitenkant een reflecterend effect heeft.
  • Om dubbele beglazing te plaatsen, hoeft u niet per se de complete ramen te vervangen, wat niet alleen een dure oplossing is maar voor mooie gevels en ramen dikwijls ook zonde. In plaats daarvan kunt u de enkele beglazing laten uitnemen, de sponning (hout,

Extra: Leuke toepassingen

Dank zij de technologische ontwikkeling zijn er voortdurend nieuwe oplossingen mogelijk. Een beglazing met een ingebouwde zonwering bijvoorbeeld, die indien gewenst vanop afstand kan worden bediend. Of een glazen wand die met een druk op de knop van mat naar doorzichtig kan worden omgetoverd dankzij de aanwezigheid van kristallen. Glasbouwstenen kunt u onder andere gebruiken om een ronde traphal van het nodige licht te voorzien. In badkamers crert u met een wand van glasbouwstenen lichtinval privacy. Zo’n wand kunt u ook gebruiken als semi-transparant scheidingselement.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels