Renovatiekoorts: renoveren van woningen zit in de lift

Renovatiekoorts: renoveren van woningen zit in de lift

Nieuws

In vergelijking met het eerste trimester van 2010, zijn er nu al 24 procent meer hypothecaire kredieten verstrekt. Vooral de bouw- en renovatiekredieten zitten in de lift. Die laatste zijn goed voor een stijging van 55 procent. De bouwkredieten stegen met 29 procent.

Het bedrag van de ontleende kredieten stijgt exponentieel wel niet zo sterk: 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dit komt omdat de bedragen die gemoeid zijn met een renovatie vaak een stuk minder hoog liggen.

Renovatiemarkt in opmars

De opmars van de renovatiewoede bij de Belgen vindt bevestiging in een recente enquête, uitgevoerd door de Vlaamse Architectenorganisatie, bij 400 architecten. Maar liefst 61 procent van de opdrachten die architecten momenteel uitvoeren, situeren zich in de renovatiemarkt.

Van de mensen die energiezuinig willen renoveren gaat 71 procent altijd te rade bij zijn architect. De aandacht gaat daarbij vooral naar de isolatie van het dak. Op de tweede plaats komen de vervanging van het schrijnwerk en de beglazing. Dan volgt muurisolatie en de installatie van zuinigere verwarmingsinstallaties.

116.000 euro

Voorts blijkt uit de enquête dat verbouwen toch wel duurder wordt. Wie beroep doet op een architect besteedt gemiddeld 116.000 euro aan renovatiewerken. Dit is nog altijd goedkoper dan een nieuwbouw.

Over het algemeen zijn de architecten tevreden over de financiële ondersteuningsmaatregelen. Het aanbod van premies en toelagen mag wel eenvoudiger.

(Belga/INM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels