Renovatieprojecten worden steeds ambitieuzer

Renovatieprojecten worden steeds ambitieuzer

Reportages

We verbouwden nog nooit zo veel als in 2014. In de aanloop naar de Vlaamse Renovatiedag van 17 mei onderzocht de organiserende Vlaamse architectenorganisatie de tendensen op de renovatiemarkt.

Op zondag 17 mei 2015 zullen duizenden kijklustigen zich net als vorig jaar in alle Vlaamse provincies vergapen aan de gerealiseerde projecten van de Vlaamse Renovatiedag. Zo’n 107 inspirerende renovaties zwaaien gratis en exclusief de deuren open voor het brede publiek. Naar aanleiding daarvan polste de Vlaamse Architectenorganisatie bij verschillende architecten naar de huidige tendenzen.

Meer

De renovatiemarkt blijft groeien. Maar liefst 40 % van de bevraagde ontwerpers zag het aantal renovaties in 2014 toenemen en het ziet er niet naar uit dat deze trend zal stil vallen. Deze groei gaat natuurlijk ten koste van nieuwbouw, een sector die te kampen heeft met een gebrek aan betaalbare bouwgronden.

 

Langer

Bijna de helft van de 250 voor de enquête bevraagde architecten geeft aan dat renovaties langer duren dan pakweg vijf jaar terug. “Bouwheren leggen de lat steeds hoger”, aldus NAV-voorzitter Kati Lamens. “Ze willen hetzelfde comfort als in nieuwbouwwoningen en dat is vandaag de dag zeker mogelijk. Bovendien zijn er sinds kort ook wettelijke verplichtingen op het vlak van energie. De renovaties worden dan ook almaar diepgaander en verlopen nog meer dan vroeger in verschillende fases. Een voorafgaand masterplan zal bijgevolg een absolute voorwaarde worden om aan al die verwachtingen en eisen te kunnen voldoen.”

Geduldige verbouwers

De verbouwingen duren niet alleen langer, de bouwheren wachten ook langer met het uitvoeren ervan. Ruim de helft (54 %) van hen bewoont het pand minstens enkele jaren alvorens de verbouwingen te starten. Op die manier hebben de eigenaars de gelegenheid om opnieuw een financiële buffer op te bouwen. Om diezelfde reden gebeuren verbouwingen ook steeds meer in fases.

 

Recentere woningen

Niet alleen oude boerderijtjes en rijwoningen in de stad zijn gegeerd verbouwgoed, ook steeds meer woningen uit de jaren ’60 en ’70 worden opgelapt. In deze woningen moeten vooral de energievoorzieningen onder handen genomen worden.

De Vlaamse Renovatiedag praktisch

  • Datum: zondag 17 mei 2015, van 13u tot 18u
  • Locatie: Vlaanderen & Brusse
  • Initiatief: NAV, de Vlaamse architectenorganisatie en het tijdschrift ‘Ik ga Bouwen & Renoveren
  • Deelnemende projecten: een overzicht en beschrijving van de deelnemende projecten vind je in de Renovatiegids of online.
  • Bezoek: Toegang tot de deelnemende woningen is gratis, mits registratie op de website. Let wel: sommige projecten zijn enkel te bezoeken op afspraak.

(EK)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels