Retrofit ledlampen

Retrofit ledlampen

Verlichting

Retrofit ledlampen zijn lampen die er uitzien als gloeilampen maar waarin in feite ledjes zitten. Men kan deze lampen gemakkelijk vervangen.

Er is wel een probleem aan verbonden, namelijk dat de leds te lang warm blijven en daardoor ook een kortere levensduur hebben. De levensduur van een led is namelijk omgekeerd evenredig met de temperatuur van de lamp. Dus: hoe kouder de led, hoe langer de levensduur.

Sommige fabrikanten van ledverlichting zijn echter zeer optimistisch. Ze berekenen nu al dat de leds van de toekomst – in de meest optimale condities, met een perfecte koeling – een levensduur van 148.000 uren zouden kunnen hebben. Ter vergelijking: de huidige retrofit ledlampen hebben een levensduur van 15.000 tot maximum 20.000 uren.

Verschillende vormen

Ledverlichting vindt men tegenwoordig onder verschillende vormen op de markt:

  • Retrofit ledlampen: Dit soort lampen kan alleen maar een halogeenlamp vervangen indien het dezelfde vormfactor/dimensie heeft en wanneer deze eveneens compatibel is met dezelfde stroomspanning.
  • Ledmodules: meestal aangeboden in ledarmaturen. Die modules hebben een hoger vermogen dan de huidige retrofit ledlampen. Resultaat is meer licht.
  • Ledstrips: strips waarop meerdere leds achter elkaar geplaatst worden. Momenteel vooral aangeboden geintegreerd in al dan niet soepele profielen. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels