Revival van de klampsteen

Nieuws

Artisanale bakstenen zijn meer dan ooit in. Ook de klampsteen is aan een revival toe.

Artisanale bakstenen zijn meer dan ooit in. Ook de klampsteen is aan een revival toe.

Hoewel enkele jaren geleden met de sluiting van de laatste Belgische klampsteenfabriek een einde kwam aan een rijke traditie, zie je de klampsteen ook in nieuw opgestarte werven steeds meer opduiken. Mooi voorbeeld daarvan is het project De Kaai aan de Hasseltse kanaalkom. Architectenbureau De Gregorio & Partners opteerde voor dit imponerende bouwwerk voor de ambachtelijke charme van de Engelse klampsteen, ingevoerd door De Saegher CRH Clay Products.

Hoewel de klampsteen sterk verweven is met de rijke baksteentraditie in de Rupelstreek, is het geen exclusief Belgisch gegeven. Integendeel. In Zuid-Engeland, in de streek van Kent en Surrey, wemelt het nog van de traditionele klampovens. De Saegher CRH Clay Products dat in ons land een sterke reputatie heeft opgebouwd inzake exclusieve bakstenen en kleiklinkers, verdeelt sinds kort de bakstenen van Ibstock. Deze Engelse baksteenfabrikant, een zusterbedrijf uit de groep CRH, beschikt over ettelijke klampsteenovens en kan dus een enorm rijk kleurenpalet aanbieden dat nu via De Saegher ook in ons land te verkrijgen is. Constante voor deze klampsteenfabrieken is het gebalanceerde evenwicht tussen enerzijds de charme van een artisanale productie en anderzijds de moderne eisen van een betrouwbare productiekwaliteit.

Een klampsteenoven werkt volledig anders dan een continue oven waarin de hedendaagse bakstenen geproduceerd worden. Eerst worden de gedroogde stenen gestapeld en worden er kolen tussen de stenen gestrooid. Deze losse stapeling wordt vervolgens dicht gemetseld aan de zijkanten. Daarna wordt het vuur aan één zijde aangestoken en laat men de natuur ongestoord zijn werk doen. Pas na enkele weken heeft het vuur de volledige stapel afgestookt, zijn de kolen volledig opgebrand en zijn de stenen voldoende afgekoeld. Het resultaat bestaat uit rijk genuanceerde bakstenen met een natuurlijk kleurenspel, variërend van een dieprode tot een ongewoon lichtgele nuancering. Een meerwaarde voor elke gevel.

Ik ga Bouwen & Renoveren 07/2008

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels