Revolutie bij de binnendeuren

Revolutie bij de binnendeuren

Binnendeuren

Als er één aspect van het binnenschrijnwerk een sterke (r)evolutie heeft doorgemaakt, dan zijn het wel de binnendeuren. In vergelijking met 10 jaar geleden zijn de standaardmaten, standaardafwerking van de kozijnen en het belang van het beslag grondig gewijzigd. Tegenwoordig is een binnendeur maatwerk, waarbij beslag en kozijnen zo minimaal mogelijk worden gehouden.

Laat ons beginnen bij het begin: de deurhoogte. Vandaag is er geen sprake meer van één standaard deurmaat. De klassieke standaardhoogte van 2,01 meter is aangevuld met de hoogtematen 2,11 en 2,31 meter. We worden collectief dan ook een kopje groter.

Naast de ruimere standaardmaten zien we vandaag ook veel meer maatwerk waarbij zelfs meer extravagante maten of zelfs kamerhoge deuren worden toegepast.

Nog opvallend is de aandacht voor het deurbeslag. De grepen en scharnieren worden veelal onzichtbaar verwerkt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de blokdeuren. Hierbij is het beslag niet meer zichtbaar; de deur ligt gelijk met de muur. Dit deurtype werkt soberheid en rust in de hand.

De deurvlakken zelf worden in een moderne architectuur ook zo onopvallend mogelijk gehouden. Ze worden eerder gelakt in plaats van de houtlook te bewaren en dit in dezelfde kleur als de wand en de omlijstingen. Zo worden wand en deur visueel één geheel. In de klassieke woningen zien we daarentegen een terugkeer naar fineerdeuren en massieve houten deuren.

Wie heel creatief durft en wil werken, kan de deur zelfs als een wand beschouwen. De zogenaamde paneelwanden laten toe om verschillende relaties te creëren tussen de ruimtes. Bovendien krijg je ook een hoge mate van flexibiliteit in het interieur.

De wanden kunnen pivoterend openen of via een schuifsysteem.

Doorzichtige barrière

Een andere trendsetter is de glazen deur. Met deze deuren kan je ook alle kanten uit. Ze zijn vooral interessant om ruimtes visueel met elkaar te linken en toch enige privacy of rust te hebben. Bijvoorbeeld voor een bureauruimte die aan de woonkamer grenst.

Een glazen deur of wand is ook een dankbaar om daglicht naar donkere ruimten te brengen. Bijvoorbeeld van de woonkamer naar de hal. Voor glazen deuren wordt altijd gehard glas gebruikt. Dit glas is in een hardingsoven snel verhit en daarna snel afgekoeld. Dit maakt het glas sterker..

Belangrijk in een glazen deur is het beslag. Je kan heel wat richtingen uit: scharnieren, een voetpomp, een schuifdeur. Het beslag is doorgaans het duurste gegeven. De vloerveer is het meest gebruikte systeem. Dit is in feite een hydraulische pomp die in de vloer wordt ingewerkt. Wanneer je tijdens de bouwwerken al weet dat je een dergelijk systeem wil gebruiken, probeer er dan op te letten dat de leidingen in deze zone diep genoeg liggen. Werk je met vloerverwarming, zorg er dan voor dat in deze zone geen leidingen lopen.

De dikte van de glaswand in de deur is standaard 8 mm. Wanneer met een vloerveer wordt gewerkt, loopt die op tot 10 mm en wanneer de deur hoger is dan 2,30 meter, wordt de dikte zelfs al 12 mm. Ook goed om weten is dat de breedte van een glazen deur beperkt is tot 1,10 meter. Voor deuren die breder zijn wordt wel eens een verlegd draaipunt – of zogenaamde pivoterende deur – gevraagd.

Schuifdeuren

Een alternatief voor de opendraaiende deuren zijn de schuifdeuren. Ze winnen aan populariteit omwille van hun plaatsbesparende karakter. De deur schuift voor of zelfs in de wand, waardoor ze geen nuttige ruimte in de kamer inneemt. Wees je er wel van bewust dat je bij problemen met in de wand schuivende varianten onvermijdelijk zal moeten breken.

Een ander voordeel van schuifdeuren is dat je met grotere deurvlakken kan werken. De deur ligt immers in dezelfde lijn als de wand en wordt aan twee draagpunten opgehangen. Schuifdeuren van 1,20 meter breed zijn vandaag al geen uitzondering meer. Voor wie het groter ziet: met schuivende elementen kan je probleemloos een opening tot 3 meter afsluiten.

Een schuifdeur kan in één geheel bestaan of uit twee delen die ieder in een andere richting open schuiven.

Wilt u meer weten over hoe u de gepaste binnendeur kiest? Klik dan hier.

Tekst Tim Vanhove

Ik ga Bouwen & Renoveren

Extra: Ingebouwde verluchting

De EPB-regelgeving verplicht te ventileren. De ventilatienormen schrijven voor dat de lucht in droge ruimten aangevoerd dient te worden en via de natte ruimte weer afgevoerd moet worden.

Dit vraagt dus om luchtverplaatsing door de woning. Het debiet van die luchtverplaatsing wordt berekend volgens waarden die de norm oplegt. Om de lucht toe te laten van de droge naar de natte ruimten te stromen, mogen de deuren niet hermetisch sluiten. Een optie is een spleet – van circa 1 cm – onder de deur laten, een andere optie is de integratie van een ventilatierooster in het deurvlak. Die integratie oogt niet altijd even mooi. Sommige fabrikanten hebben hier al een esthetische oplossing. Producent Anyway Doors integreert de ventilatievoorziening bijvoorbeeld in de handgreep.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels