Reynaers-enquête bevestigt tendens: bouwen wordt duurder

Nieuws

Maar liefst 98% van de Belgen met concrete bouw of verbouwplannen ondervindt dat bouwen duurder wordt. 83% bevestigt dat dit concrete gevolgen heeft voor hun plannen.

Maar liefst 98% van de Belgen met concrete bouw of verbouwplannen ondervindt dat bouwen duurder wordt. 83% bevestigt dat dit concrete gevolgen heeft voor hun plannen, omdat hun bouwbudget overschreden wordt.

Bouwers en verbouwers moeten dus besparen. Reynaers Aluminium speelt hier op in door zijn prijzen gedurende drie maanden te bevriezen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Reynaers Aluminium in samenwerking met Ik ga bouwen/Je vais construire deze maand uitvoerde bij 570 Belgische gezinnen met concrete bouw- en verbouwingsplannen.

Amper 1 op 5 van de bouwers of verbouwers zegt geen last te hebben van de stijgende bouwprijzen. Voor de grote meerderheid (83%) heeft dit echter wel concrete gevolgen voor hun bouwproject. 30% van de deelnemers aan het onderzoek zegt door de prijsstijging meer zelf te doen, 18% vraagt meer prijsoffertes op en vergelijkt met meer aandacht de prijzen, 17% zal zijn bouwplannen spreiden over een langere periode, 11% plant minder uitgaven voor vakantie, kleding of restaurants, 8% stelt niet noodzakelijke onderdelen uit en nog is 9% stelt het volledige project uit, 5% tenslotte kiest voor goedkopere afwerking. Meer geld lenen (1%) of het project volledig stoppen (1%) is geen optie.

Doe het zelf

Meer dan 1 op 2 deelnemers zegt te zullen besparen op hun bouwbudget door zelf te schilderen of te behangen (58%). Andere veel voorkomende bespaarposten zijn de keuken (35%), vloerbekleding (28%), sanitair (23%) en de kost van de architect (15%).

Het is duidelijk dat bouwers en verbouwers vooral besparen op afwerking. Deze posten zijn volgens de ondervraagden echter niet het meest in prijs gestegen zijn.

Gevraagd naar de onderdelen van het bouwbudget waarvan de kost het meest toenam, antwoorden de deelnemers aan het onderzoek in de eerste plaats de ruwbouw (55%) en ramen en deuren (41%), gevolgd door een peloton van posten zoals elektriciteit (29%), sanitair (27%), dakwerk (27%) en de keuken (20%). Opvallend is dat de kost van de schilder- en behangwerken, waar de meerderheid op wil besparen, volgens slechts 9% van de deelnemers het meeste toenam Het is duidelijk dat op deze budgetpost het meest bespaart wordt omdat hij het meest toegankelijk is voor doe-het-zelvers.

Duurzaam besparen

Ondanks de stijgende kost van bouwen en verbouwen is de meerderheid van de bouwers en verbouwers (85%) bereid om te investeren in beter isolerende ramen en deuren om zo op lange termijn te besparen op de energiekost. 77% plaatst een energiezuinige verwarmingsinstallatie en toch bijna 1 op 2 bouwers (41%) overweegt zonne-energie aan te wenden.

“Wij spelen vanaf dit weekend, tijdens onze actiedagen op 27 en 28 september, in op de impact van de prijsstijgingen op het bouwbudget, en de kostprijs van ramen en deuren in het bijzonder, door onze prijzen de komende drie maanden te bevriezen. Zo geven we een positief antwoord op de grote interesse bij bouwers en verbouwers om duurzaam te bouwen door ondermeer te investeren in beter isolerende ramen en deuren, zonder negatief effect op hun bouwbudget,” aldus Rudy Polfliet, Algemeen Directeur van Reynaers Aluminium Belux.

Meer informatie over deze actie op www.nieuweramen.be

Je vais Construire & Rénover 10/2008

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels