Robot Wallie bouwt ondergronds zonder bovengrondse hinder

Nieuws

Het Oost-Vlaamse bouwbedrijf Denys heeft woensdag zijn robot "Wallie" voorgesteld, "de eerste robot ter wereld die ondergrondse werken kan uitvoeren zonder bovengrondse hinder". Het bedrijf werkte zes jaar aan de ontwikkeling van de robot, goed voor een investering van 3,9 miljoen euro.

Wallie, officieel WallslotRobot, werd voorgesteld in het Waals-Brabantse Limelette. De robot graaft automatisch een verticale schacht tot maximaal 30 meter diepte. Die kan dan worden volgegoten met beton, waarna Wallie ernaast aan de slag kan. Zo ontstaat een ondergrondse betonnen muur.

Geen bovengrondse hinder

Volgens Denys kunnen met de robot bijvoorbeeld ondergrondse trein- of metrostations, tunnels en parkeergarages gebouwd worden, of extra ondergrondse verdiepingen onder een bestaand gebouw. Met uitzondering van een gat van 6 bij 8 meter dat nodig is om de robot te “lanceren”, vinden alle werkzaamheden plaats zonder bovengrondse hinder.

Het stalen gevaarte, dat 25 ton weegt, kan gemiddeld 20 meter graven per dag. Op die manier kan volgens Denys een ondergrondse parking voor 1.000 wagens in maximaal 30 maanden gebouwd worden. Wallie zal volgend jaar voor het eerst echt ingezet worden, bij de bouw van een parking onder de Brusselse Zavel.

De robot werd ontwikkeld met steun van de investeringsmaatschappij PMV. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels