Roep om nieuw label in Nederland: is energiezuinig bouwen ook wel gezond?

Roep om nieuw label in Nederland: is energiezuinig bouwen ook wel gezond?

Energie

Energiezuinigheid is vandaag een erg belangrijke factor bij renovaties of nieuwbouw. In het vakblad Gawalo stelde expert Willem Koppen zich echter de vraag of dat bij zogenaamde nul-op-de-meter-woningen niet ten koste gaat van de gezondheid van de bewoners.

Ophef in Nederland: heel wat bewoners van nul-op-de-meterwoningen zijn niet tevreden over hun huis. Ze klagen over trillingen, geluidsoverlast en een moeilijk te regelen binnentemperatuur. De aannemers wuiven de problemen weg als kinderziekten, maar daar is Willem Koppen van bouwkundig adviesbureau Koppen Vast Goed niet tevreden mee. Hij stelt in het artikel van Gawalo dat “een huis vooral bescherming moet bieden. Dat is het meest wezenlijke aspect van een huis. Niet energiebesparing.”

Het probleem met energiezuinige, luchtdichte woningen is dat er bij het bouwen ervan helemaal niets mis mag gaan. Ontstaat er toch ergens een luchtlek of staan de instellingen niet op punt, dan zal de verwarmingsinstallatie niet naar behoren werken. Dezelfde nauwkeurigheid is nodig bij de installatie van de ventilatie om een gezonde binnenlucht te verkrijgen.

Stoplichtmodel

Koppen vraagt zich af hoe gezond een energieneutraal huis, waar bij de bouw en installatie af en toe wel eens iets misloopt, kan zijn en pleit voor de invoering van een gezondheidslabel, als aanvulling op het alom verspreide energielabel. Opmerkelijk: dat bestaat eigenlijk al bij onze noorderburen. Nadat in 2007 honderden mensen ziek geworden zijn in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst door slecht geïnstalleerde en afgestelde balansventilatiesystemen, introduceerden Adviesbureau BBA en kennisinstelling ISSO het ‘stoplichtmodel’. Dat werd destijds echter niet goed opgepikt.

Het stoplichtmodel houdt rekening met acht verschillende punten (luchtverversing, vocht en schimmel, verbrandingsgassen, thermisch comfort winter, oververhitting zomer, installatiegeluid, geluidisolatie en daglichttoetreding). Willem Koppen wilt dat nu uitbreiden tot 38, door onder meer de aan- of afwezigheid van asbest, radon, koolmonoxide en legionella toe te voegen. Dat zegt hij in Gawalo: “Juist bij luchtdichte nul-op-de-meter-woningen wordt een aantal van deze agentia nog gevaarlijker. Denk aan radon. Dat zit bijvoorbeeld in beton en in de grond. Dat kan niet ontsnappen en hoopt zich op. Je kan daar longkanker van krijgen.”

In de energiezuinige bouwsector wordt instemmend gereageerd: woningen moeten ten allen tijde gezond blijven. Bovendien zou het goed zijn als de bewoner niet volledig zou worden overgelaten aan de techniek en is er dus nog het een en ander te verbeteren. (EK)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels