‘Rol van stro in energieproductie wordt onderschat’

‘Rol van stro in energieproductie wordt onderschat’

Energiebronnen

Onderzoekers uit Leipzig vinden dat de rol van stro in energieproductie sterk onderschat wordt. Het afvalproduct van de landbouw kan miljoenen gezinnen van stroom voorzien. Zo wordt geschreven in het tijdschrift Applied Energy.

Stro is een van de belangrijkste afvalproducten van de landbouw. In Duitsland alleen al wordt jaarlijks zo’n 30 miljoen ton stro geproduceerd, en dat wordt tot nog toe nauwelijks aangewend voor energieproductie. Dat is erg jammer want het energiepotentieel is volgens de onderzoekers uit Leipzig indrukwekkend.

Als het stro dat wordt gebruikt in stallen en als meststof op de velden niet wordt meegerekend, blijft tussen de 8 en 13 miljoen ton over die uiterst geschikt is voor de productie van duurzame energie. Het Duitse stro kan in principe elektriciteit leveren voor 1,7 tot 2,8 miljoen huishoudens en daarbovenop verwarming voor nog eens 2,8 tot 4,5 miljoen gezinnen.

Broeikasgassen

Bij de verbranding van het stro komen broeikasgassen vrij, maar die liggen volgens de onderzoekers heel wat lager dan bij fossiele brandstoffen. De uitstoot ligt 73 tot 92 procent lager dan bij fossiele brandstoffen, afhankelijk van het gebruik.

“Het stro kan het beste gebruikt worden in grote centrale warmtecentrales en/of gecombineerde centrales die stroom en warmte produceren voor een milieuvriendelijk gebruik”, zegt Armin Vetter van het Thüringse Landbouwinstituut, die al zeventien jaar onderzoek doet naar het potentieel van stro.

Voorbeeld nemen aan Denemarken

Volgens de onderzoekers kan de technologie het beste ontwikkeld worden in de regio’s die al over geschikte centrales beschikken. Ze kijken daarbij naar Denemarken als voorbeeld. Daar wordt namelijk al vijftien jaar ingezet op een beter gebruik van stro. Het land produceert jaarlijks meer dan 5 miljard kilowatt uit stro. Een voorbeeld voor de rest van de wereld.

En Vlaanderen?

Het omzetten van stro naar stroom gebeurt vrijwel niet in Vlaanderen. Het is dus een pad in het energielandschap dat nog verder onderzocht kan worden en waar nog heel wat interessante kansen liggen. (IPS/LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels