Rookmelders in meeste huurwoningen pas verplicht in 2019

Immo, Nieuws

Het decreet dat rookmelders verplicht maakt in huurwoningen gaat in op 1 januari 2013, maar de eigenaars hebben nog tot zes jaar de tijd om de rookmelders te plaatsen.

Vorige week werd bekendgemaakt dat de commissie Wonen van het Vlaams parlement een voorstel van decreet goedkeurde dat rookmelders verplicht maakt in huurwoningen. Hoewel het decreet ingaat op 1 januari 2013, hebben eigenaars nog tot zes jaar de tijd om de rookmelders te plaatsen. Dat melden het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) en de Confederatie van Immobiliëngroepen Vlaanderen (CIB Vlaanderen). Sinds midden 2009 zijn in Vlaanderen rookmelders verplicht in alle nieuwe woningen en na grondige renovatiewerken. Voor huurwoningen was er nog geen verplichting, maar daar brachten de Vlaamse meerderheidspartijen vorige week verandering in. Vanaf 2013 moeten huurwoningen ook rookmelders bevatten. Eigenaars van huurwoningen krijgen hier echter, afhankelijk van het bouwjaar van het pand en of het een sociale huurwoning betreft, een jaar tot zes jaar de tijd om de melders te plaatsen. Het is dus zeker niet zo dat alle huurhuizen volgend jaar rookmelders zullen hebben.

Eigenaars van een gewone huurwoning gebouwd voor 1945 hebben drie

jaar de tijd om zich in regel te stellen. Eigenaars van een huurpand

dat gebouwd werd in 1945 of later – volgens BIV en CIB Vlaanderen de

overgrote meerderheid – zullen dan weer zes jaar de tijd krijgen om de

melders te installeren.

De Vlaamse vastgoedmakelaars zien het als hun “maatschappelijke

plicht” hierover te informeren. Of het een goed idee is om de termijnen in te korten, daar wil de organisatie zich niet over uitspreken. “We zouden er zeker geen kritiek op hebben”, zegt woordvoerder Dajo Hermans van het BIV. “Het gaat om een goede veiligheidsmaatregel.”

Vlaams parlementslid en initiatiefneemster Veerle Heeren (CD&V)

wijst erop dat rekening gehouden werd met kritiek uit het verleden dat

de wetgeving onmiddellijk laten ingaan niet haalbaar is. Heeren zegt

dat een “zo realistisch mogelijk” tijdspad werd gezocht. (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels