Bekijk de galerij Royaal uitzicht over de stad

Royaal uitzicht over de stad

Nieuwe appartementen en loften

Dit typische jaren 60-appartement in het centrum van Luik werd helemaal opengegooid om zijn volledige potentieel te kunnen benutten.

Dit typische jaren 60-appartement in het centrum van Luik werd helemaal opengegooid om zijn volledige potentieel te kunnen benutten. Nu beschikt de eigenaar over een royale leefruimte en biedt het appartement met zijn sobere lijnen een adembenemend uitzicht over De Vurige Stede via de grote ramen over de volledige breedte van de voorgevel.

Het typische jaren 60-gebouw ligt langs een hoofdas in het centrum van Luik. De eigenaar van een appartement op de zevende verdieping heeft zowel voor- als achteraan een adembenemend, bijna panoramisch uitzicht over de omgeving. Je kan er als het ware de stad opsnuiven. Op deze onmiskenbare troef na was het appartement verouderd toen de eigenaar het kocht, en bestond het uit een aantal kleine vertrekken met beperkte ruimtelijke kwaliteiten. Maar het had potentieel en een interessant volume.

“Het grote voordeel was de rechthoekige vorm”, vertelt architect Sibrine Durnez. “Maar de orde moest hersteld worden, de relaties tussen de ruimtes moest herschikt worden.” De eigenaar van het appartement had geen zin om telkens deuren te moeten openen om van de ene kamer naar de andere te kunnen gaan, en wilde de verloren ruimte beter benutten. Hij had een praktische, eigentijdse en onderhoudsvriendelijke woning voor ogen die uitgerust moest zijn met de allernieuwste technische snufjes.

Nieuwe verbindingen

De diverse functies zijn in feite niet van plaats veranderd. De architecten hebben enkel de toegang tot de vertrekken aangepast om de ruimtes beter in elkaar te laten overvloeien en het volume beter te benutten. De reliëfelementen werden gestript om plaats te maken voor strakke, witte muren. Er werd spaarzaam gebruik gemaakt van nobele materialen om een zekere eenheid te creëren. “De bedoeling was om de vertrekken die deel uitmaken van een homogene ruimte, zodanig in te richten dat er toch een ruimtelijke verscheidenheid ontstond met pure lijnen”, aldus de architect. “We wilden een ruimte creëren die én eenvoudig én toch rijk en warm was.”

Léa Bierlin

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 356 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels