Ruwbouw

large
Ruwbouw

Je woning uitbreiden: mag je raken aan de gemene muur?

Wil je tegen de achtergevel van je woning of op het dak een extra volume bijbouwen, dan kan het zijn dat je de gemene muur moet verlengen of verhogen. Maar kan dit zomaar?

Lees meer …
premium
medium
Energie

WAT DOET VIBE?

VIBE vzw genereert, verzamelt en verspreidt informatie over gezond en milieuverantwoord bouwen en duurzame stedenbouw. Het geeft vorming en advies rond deze thema’s en biedt ook begeleiding bij de ontwikkeling van duurzame wijken. Daarnaast reikt de vzw het natureplus-label uit aan bio-ecologische bouwmaterialen, en het VIBE-label aan bouwbedrijven die werken…

Lees meer …

Kelders en funderingen

Meer over Kelders en funderingen
medium

In beeld: Van kelder tot woonruimte

Je leefruimtes in de kelder inrichten - het lijkt initieel misschien een vreemd idee. Tenzij die kelder op gelijk niveau ligt met de tuin. In dat geval kunnen we inspiratie opdoen bij architect Pascal Monniez, die ons laat zien hoe hij het in zijn eigen woning aanpakte.

Lees meer …
medium
Bouwmethodes

Je woning uitbreiden: bouwen met hout

Een woning uitbreiden in de diepte of de hoogte kan op de klassieke manier. Maar tegenwoordig zijn er heel wat alternatieve bouwmethodes die een streepje voor hebben op het metselen of lijmen van de extra woonruimte. Een daarvan is houtbouw.

Lees meer …
medium

Grootste groendak ter wereld in Silicon Valley

Architect Rafael Viñoly en landschapsarchitecten OLIN hebben hun plannen onthuld om 's werelds grootste groendak te creëren. Het project met de welklinkende naam 'The hills at Vallco' zal een bestaand winkelcentrum in Silicon Valley transformeren tot een gigantisch park voor de lokale gemeenschap. De moeite van het bekijken meer dan waard!

Lees meer …

Ramen, deuren en poorten

Meer over Ramen, deuren en poorten
medium
Ramen, deuren en poorten

Uitbouwproject? Laat het licht binnen!

Uit officiële statistieken blijkt dat er sinds 2007 meer renovaties dan nieuwbouwprojecten zijn. Stel de vraag maar eens aan architecten... die zullen deze trend bevestigen! Zij voeren steeds meer renovaties uit.

Lees meer …
medium
Zonwering

De juiste zonwering: verstoppertje spelen voor de zon

De zomer is in het land! Dat betekent dat we in de tuin of op het terras weer volop van de zon kunnen genieten. Maar terwijl we daar zitten, kan het in huis onaangenaam warm worden. De warmte die door de ramen binnendringt, kan immers nog moeilijk naar buiten uit onze almaar beter geïsoleerde woningen. Om het gevaar op oververhitting te vermijden, is zonwering in veel gevallen dus een must geworden.

Lees meer …
premium
medium
Materialen

Materialen met een hart voor de natuur

Een uitgebreide bespreking van alle bestaande bio-ecologische bouwmaterialen is niet op enkele pagina's te vatten. Toch willen we u niet onthouden van een overzicht van de belangrijkste materialen en hun toepassingsmogelijkheden, hun voordelen en hun eventuele aandachtspunten.

Lees meer …
Pagina 1 van 140