Bekijk de galerij

Ruimtes met variabele hoogtes

Nieuwbouw open

Een huis als een compacte doos, waarin de sfeer bepaald wordt door een hellend dak.

KRACHTLIJNEN1. De dakhelling die grotendeels de sfeer in het huis bepaalt: hoog aan de voorkant voor een maximale lichtinval, laag aan de achterkant voor meer intimiteit. 2. De ongewone locatie van de slaapkamer, die ondanks de openheid toch voldoende intimiteit biedt. 3. De in de breedte uitgewerkte ruimte waardoor er een rechtstreeks contact met de tuin en een maximum aan privacy ontstaat. 4. De locatie van de trap, die de slaapkamer rechtstreeks met de keuken verbindt en amper plaats inneemt. 5. De uitvoering van de trap met lange, lage treden die zorgen voor een maximaal loopcomfort.

ARCHITECTBert Hermans – Telefoon: 0478 56 68 07

De kinderen van de eigenaars zijn de deur uit en de eigenaars zijn niet meer van plan om nog eens te verhuizen. Daarom werd het huis zo geconcipieerd dat ze er zo lang mogelijk kunnen blijven wonen. Om aan de comfortwens van de opdrachtgevers tegemoet te komen, ontwierp de architect een rechte steektrap met een grote aantrede en een lage optrede.

En ook al kunnen de eigenaars later, om welke reden dan ook, die trap niet meer zo vlot op- en aflopen, dan nog kunnen ze op het gelijkvloers blijven wonen. Daarom is er een slaap- en een badkamer beneden, die tot voor kort nog gebruikt werd door een van de kinderen.

Dakhelling

De dakhelling van 10° zorgt voor een bijzondere dynamiek in de verschillende ruimtes. Door de schuine plafonds zijn er kamers met een hoogte van drie tot drieënhalve meter, en andere met een hoogte van twee tot tweeënhalve meter. Daardoor ontstaat er in elke kamer een andere beleving van de hoogte. Aan de achtergevel, in de eethoek, is de hoogte zelfs vier meter.

De zithoek daarentegen is amper tweeënhalve meter hoog – dat zorgt voor meer intimiteit en geborgenheid -, en gaat over in een vide met een totaalhoogte van 6,2 meter, wat voor ruimtelijkheid en vooral veel lichtinval zorgt.

De hoge voorgevel langs de straatzijde is niet toevallig. Alle woningen in de straat hebben een kroonlijsthoogte van zes meter, dus de hoge voorgevel voldoet aan de bouwschriften en onderstreept de eenheid in het straatbeeld.

Een niet onbelangrijk voordeel van de hoge voorgevel is de zuidwaartse oriëntering ervan. Zo schijnt de zon in de zomer over de woning heen tot in de tuin, want het hellende dak loopt immers af naar de tuinzijde. In de winter daarentegen schijnt de zon door de grote glaspartij van de voorgevel tot diep in de woning.

EcologieHoewel de opdrachtgevers niet per definitie met ecologie bezig zijn, hielden ze er bij het ontwerp en de uitvoering van hun woning toch rekening mee. Ze luisterden naar het advies van de architect en kozen voor een energiezuinig concept.

De woning wordt verwarmd met een lucht-water warmtepomp. Omdat het hier gaat om een woning met een bescheiden en compact volume, volstaat dit systeem om de ganse woning te verwarmen. De ventilatie gebeurt via warmterecuperatie en er is overal lage-temperatuurverwarming via de vloer, ook op de verdieping. Een degelijke luchtdichtheid draagt bij tot een laag E-peil van 36.

Agnes Mus

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels