Rustig slapen onder een dakraam

Rustig slapen onder een dakraam

Ramen, deuren en poorten

Een dakraam doet vaak wonderen voor de lichtinval in de ruimte. Maar dakramen scoren echter zelden goed op het vlak van akoestiek en dempen nauwelijks het geluid van de omgeving en de neervallende regen. Vindt u dat storend, kies dan voor geluidsdempende beglazing, bescherming langs de buitenkant of aangepast lijstwerk.

Ook in een ‘rustig’ vertrek, zoals een slaapkamer, kunt u last hebben van omgevingslawaai (autoverkeer, vliegtuigen,…) en impactgeluiden op het raam. Bij de raamkeuze moet u dan ook twee factoren incalculeren:

  • de akoestische reductiewaarde ten aanzien van externe omgevingsgeluiden;
  • de isolatiewaarde ten aanzien van impactgeluiden.

Beide waarden worden uitgedrukt in dB.

Akoestische reductie ten aanzien van buitenlawaai

Een goed geïsoleerd dak dempt ook de omgevingsgeluiden die van buiten komen. Ramen doen dat echter niet, en al helemaal niet als ze met ventilatieroosters zijn uitgerust.

De standaard dakramen die momenteel op de markt zijn, laten akoestische reductiewaarden van zowat 32 tot 35 dB optekenen. Bij akoestische ramen liggen die waarden rond 36 tot 38 dB. Hoe hoger die waarden, hoe beter de geluidisolatie. Vergeet niet dat een winst van drie punten goed is voor een halvering van het lawaai dat wordt ervaren. Akoestische ramen dempen omgevingsgeluiden dus dubbel zo hard als hun standaardversie. Ter vergelijking: de akoestische reductie van koepels bestaande uit drie acrylaatlagen schommelt rond 22 dB.

… maar ook ten aanzien van impactgeluiden

Daarover wordt bij dakramen het vaakst geklaagd: “We kunnen er onmogelijk onder slapen. Er is nog veel te veel lawaai!’

Momenteel schommelen de referentiewaarden rond 55 dB voor standaardramen en rond 47 tot 49 dB voor akoestische ramen. Hoe lager die waarden, hoe minder hoorbaar de impactgeluiden op het raam zullen zijn.

Technologie voor meer comfort

Twijfelt u of hebt u last van lawaai, kies dan bij voorkeur voor dakramen met aangepaste profielen én aangepaste beglazing. Schenkt de geplaatste oplossing u nog geen voldoening, dan kunnen op sommige ramen aan de buitenkant rolluiken worden geïnstalleerd. U kunt eventueel opteren voor de elektrisch bediende versie die u dan gewoon aansluit op het elektriciteitsnet óf op de in de omkasting ingebouwde fotovoltaïsche cellen.

Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels