Samenaankoop groene energie wint aan populariteit

Nieuws

Door samen energie aan te kopen bespaart een gezin gemiddeld 261 euro.

De Oost-Vlaamse sp.a-afdeling organiseert, net als in West-Vlaanderen, voor het tweede jaar op rij een groepsaankoop groene energie. Ook in Vlaams-Brabant en Limburg start dit jaar een gelijkaardige actie. In Antwerpen organiseert de provincie al langer, onder impuls van de sp.a-fractie, dergelijke groepsaankopen. De samenaankoop groene energie wordt dan ook steeds populairder.

In Oost-Vlaanderen stapten vorig jaar van ruim 1.300 geïnteresseerde gezinnen uiteindelijk 453 over naar een groene leverancier. Dit jaar zijn er drie weken voor het afsluiten van de campagne al ruim 3030 geïnteresseerde gezinnen.

De Oost-Vlaamse Bond Moyson, het ABVV en de socio-culturele vereniging Curieus ondersteunen de actie voor het eerst. “De samenaankoop groene energie leverde vorig jaar gemiddeld 261 euro winst op per gezin,” aldus Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Van Malderen (sp.a).

Te duur

Het systeem van de samenaankoop is eenvoudig. “Tot eind november kunnen geïnteresseerden vrijblijvend intekenen, er hangt dus geen aankoopverplichting aan vast. Na het afsluiten van de inschrijfperiode bieden we de contracten aan de groene energieproducenten aan.”

“Het totale pakket wordt uiteindelijk aan de goedkoopste producent geveild. Het is pas dan dat de consument beslist of hij instapt of eventueel nog een jaar wacht als bijvoorbeeld zijn opzegvergoeding te hoog is.”

Van Malderen benadrukt dat we teveel betalen voor energie. “Ondanks de liberalisering van de energiemarkt, die in België niet echt gelukt is, betalen we gemiddeld achttien procent meer dan in onze buurlanden.”

Meer informatie op www.ikdoeookmee.be/energie.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels