Samenlevingsopbouw wil maximumfactuur voor wonen

Nieuws

Samenlevingsopbouw pleit voor een maximumfactuur voor wonen, die maximaal uit één derde van het inkomen bestaat.

Samenlevingsopbouw pleit voor een maximumfactuur voor wonen, die maximaal uit één derde van het inkomen bestaat. Daarnaast vragen ze om huisvestingsmaatschappijen te responsabiliseren om huurlastvriendelijk te bouwen.

Dat gebeurde tijdens een interactieve openbare verkoop van een volledige inboedel op de Gentse Korenmarkt. Voorbijgangers op de Korenmarkt kregen een fictief inkomen, waarvan een huisbaas en water- en energieleveranciers stukken van afsnoepen.

“Er bestaat nu reeds een maximumfactuur voor gezondheidszorg en het basisonderwijs, waardoor die grondrechten toegankelijk blijven voor lage inkomensgroepen”, aldus Kris Dom van Samenlevingsopbouw Gent. “Wij pleiten voor een maximumfactuur voor de totale woonkost tot 33 procent van het inkomen van de lage inkomens.” Onder totale woonkost wordt de huurprijs, de energie- en waterkost en kosten voor de syndicus gerekend.

Volgens Samenlevingsopbouw zijn er in Vlaanderen en België nauwelijks instrumenten tot correctie. “De huursubsidie is beperkt in grootte en bereikt een beperkt aantal huurders.” Het energie-efficiënt maken van sociale en private huurwoningen en de garanties op levering van water en energie zijn voor Samenlevingsopbouw essentieel.

Samenlevingsopbouw hekelt dat er geen sociale correcties bestaan voor de huurlasten, de kosten die huurders moeten betalen voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van hun woning. Met de actie wil Samenlevingsopbouw een draagvlak zoeken om het grondrecht wonen voor mensen met een laag inkomen te garanderen. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels