Samenwerking tussen sociale inspecties van verschillende EU-landen loont

Immo, Nieuws

De controleacties, waarin Belgische inspecteurs vergezeld worden door collega's uit verschillende landen uit de EU, zijn een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de verschillende EU-sociale inspecties. Dat schrijft de Bouwunie. Bovendien juicht de Bouwunie dit soort van initiatieven sterk toe.

De controleacties, waarin Belgische inspecteurs vergezeld worden door collega’s uit verschillende landen uit de EU, zijn een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de verschillende EU-sociale inspecties. Dat schrijft de Bouwunie. Bovendien juicht de Bouwunie dit soort van initiatieven sterk toe.

Bij een controleactie op een Brusselse bouwwerf heeft de arbeidsinspectie 15 Portugese bouwvakkers aangetroffen die door hun Portugese werkgever slechts 3,40 euro per uur werden betaald. Dat is meer dan tien euro onder Belgische minimumbarema. De Belgische en Portugese inspectiediensten handelen de klacht verder af. Zo zal de berekening van de loontoeslagen om aan het Belgische minimumloon van 14,23 euro gebeuren door de Belgische inspecteur. De betalingswijzen worden door de Portugese inspecteur gecontroleerd. Hij zal er ook op toezien dat deze loonbijslag voor alle werknemers correct aan de belastingen en sociale zekerheid worden aangegeven in Portugal.

Tijdens het controlebezoek waren de Belgische controleurs vergezeld door collega’s uit Letland, Litouwen, Polen, Spanje en Portugal. De buitenlandse inspecteurs konden zo met hun eigen ogen de sociale dumping vaststellen waarvan hun landgenoten vaak het slachtoffer zijn. Ook bonafide bouwbedrijven zijn slachtoffer aangezien deze vorm van oneerlijke concurrentie tot jobverlies en faillissementen leidt. Bouwunie omschrijft deze actie dan ook als een mooi staaltje van samenwerking tussen de inspecties van de verschillende EU-landen.

Grootschalige gezamenlijke bezoeken zijn wellicht te omslachtig om efficiënt het grote aantal gevallen van fraude en sociale dumping op onze bouwwerven aan te pakken. Bouwunie wijst nogmaals op de noodzaak en het belang van een EU-databank met een 2-ledig doel: opdrachtgevers kunnen gemakkelijk controleren of ze met een gekend bedrijf in zee gaan dat in het thuisland in regel is met de wetgeving, én de samenwerking tussen de diverse Europese diensten kan snel en doeltreffend verlopen. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels