Schanskorven als gevelbekleding

Nieuws

Wie denkt aan schanskorven, denkt in de eerste plaats aan buiteninrichting, maar ze kunnen ook als gevelbekleding worden gebruikt. Die keuze kan een heel hedendaags karakter aan uw woning geven, gezien de brede waaier van tinten, effecten, reliëfs en materialen. Op deze manier krijgt elk project een unieke toets.

Wie denkt aan schanskorven, denkt in de eerste plaats aan buiteninrichting, maar ze kunnen ook als gevelbekleding worden gebruikt. Die keuze kan een heel hedendaags karakter aan uw woning geven, gezien de brede waaier van tinten, effecten, reliëfs en materialen. Op deze manier krijgt elk project een unieke toets.
Schanskorven als gevelbekleding bieden de mogelijkheid om een strakke, fraaie, nauwkeurig afgewerkte gevel te realiseren op korte termijn. In de meerderheid van de gevallen gaat het om gevelbekleding, want het gebruik van schanskorven voor een dragende muur komt slechts zelden voor.

Afmeting van de korven: van 50 tot 70 cm hoog, van 100 tot 140 cm lang en van 15 tot 50 cm dik. Gezien deze variatie in afmetingen kan elke soort hoek, latei of muuropening worden bekleed en passen de korven zich aan elke drager aan. De metalen panelen bestaan uit vierkante of rechthoekige mazen. De structuren zijn balkvormig, drainerend, gewapend en monolithisch. Deze techniek laat het gebruik toe van zowat elke steensoort. Het vullen gebeurt voor of na het plaatsen van de structuren, maar om het verzakken van de stenen door het manipuleren van de korven te vermijden, worden ze meestal manueel gevuld na de plaatsing. Om een ‘groene’ muur te creëren, kunnen ze ook deels worden gevuld met veenmos. Het gebruik van niet te hoge stroken zorgt voor een makkelijke en verzorgde schikking van deze minerale gevelbekleding (zie IGB nr. 351).

De twee belangrijkste uitvoeringsmogelijkheden die bestaan, zijn:
1. Gelaste schanskorven Ze zijn makkelijk te installeren, onmiddellijk te gebruiken en vervormen niet. Sinds kort is het aanbrengen van dit soort korven makkelijker geworden door de versteviging van de verschillende elementen en door het gebruik van pneumatische assemblagemiddelen. Het verbinden van de panelen gebeurt met klemmen of met kant-en-klare spiralen. Metalen trekstangen in het midden van de panelen vermijden dat ze zouden bol trekken. Ze vereisen geen tweede frame, er moet wel een horizontale voet worden voorzien, of bij voorkeur een betonnen fundering. In een normale situatie qua blootstelling en op de werf moet men, voor hoogtes tot 7 meter, ongeveer 2 bevestigingen per geplaatste vierkante meter voorzien. De achterste panelen worden met kruisvormige bevestigingen verankerd aan de ruwbouw.

2. Betonnen schanskorven Dit soort structuur laat de fabricatie van standaardmodules in gewapend beton toe, met afmetingen in functie van de technische vereisten. De structuur aan de achterkant in gewapend beton bestaat meestal uit panelen met een breedte van 2 m en een dikte van 0,15 tot 0,30 m. Het beton wordt over de vooraf geplaatste stenen gegoten om één monolithisch geheel te vormen. Deze techniek laat ook toe om gebogen elementen te vormen, door een bouwwerk tegen een buisvormig rooster te plaatsen.

Cécile Wolfs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels