Schauvliege vindt kwik in spaarlampen niet prioritair

Immo, Nieuws

Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege vindt het opzetten van een grootschalige preventieactie met betrekking tot de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid kwik in spaarlampen "niet prioritair". Volgens haar is de kans op negatieve gezondheidsaspecten immers klein.

Dat blijkt uit het antwoord van de minister op een schriftelijke vraag van Robrecht Bothuyne (CD&V). Spaarlampen bevatten een kleine hoeveelheid kwik (tot maximaal 5 mg) wat bij het stukvallen eventueel tot problemen kan leiden. Kwik is immers een giftige, schadelijke stof die zelfs bij kleine hoeveelheden gevaarlijk is voor de gezondheid.

Uit onderzoek is volgens Schauvliege echter gebleken dat er omwille van de geringe hoeveelheden bij een breuk geen kwikdruppels te zien zijn. “Bij het opruimen moet er echter wel van worden uitgegaan dat al het materiaal waaruit de lamp bestaat besmet kan zijn, dus zowel het glas als het poeder”.

“Wanneer een spaarlamp valt, kunnen er in de ruimte kortstondig verhoogde waarden van kwik optreden. Deze concentratie daalt na het opruimen meestal na enkele uren. Hoe snel de concentratie daalt is afhankelijk van de opruimmethode en de mate van ventilatie in de ruimte.

Mits zorgvuldig opruimen van de gebroken spaarlamp en goede ventilatie zijn mede gezien de geringe hoeveelheid kwik die vrijkomt en de snelle afname van de concentraties negatieve gezondheidseffecten onwaarschijnlijk”, aldus Schauvliege. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels