Schauvliege wil aanvaardingsplicht voor afgedankte zonnepanelen

Nieuws

De minister wil er zo voor zorgen dat de zonnepanelen worden ingezameld en verwerkt.

Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege wil een aanvaardingsplicht invoeren voor afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen. “Dit moet ertoe leiden dat alle beschikbare afgedankte zonnepanelen worden ingezameld en verwerkt worden met toepassing van de best beschikbare technieken”. Dat stelt Schauvliege in antwoord op een schriftelijke vraag van Liesbeth Homans (N-VA).
De aanvaardingsplicht van zonnepanelen is opgenomen in het ontwerp van uitvoeringsbesluit bij het materialendecreet VLAREMA, dat op 15 juli 2011 werd goedgekeurd door de Vlaamse regering. “Begin 2011 was er overleg met instanties als PV Cycle, Agoria, Nelectra en Comeos over dergelijke aanvaardingsplicht. Begin 2012 zal het overleg over een milieubeleidsovereenkomst gestart worden”, aldus de minister.

In 2007 werd een vrijwillig Europees inzamel- en recyclageprogramma voor zonnepanelen opgestart onder de naam “PV Cycle Association”. Dit baat in ons land 10 inzamelpunten uit waar men zonnepanelen gratis kan afleveren. Tot nu toe werd er via dit kanaal al 49 ton opgehaald. Omdat er in Vlaanderen geen specifieke recyclagemogelijkheid voorhanden is, worden de door Cycle ingezamelde zonnepanelen in Duitsland en Spanje verwerkt.

240 euro per ton
Rekening houdend met een levensduur van circa 25 jaar voor zonnepanelen voorspelde een Duitse studie in 2007 dat er in de EU tegen 2012 al voor 9.364 ton afgedankte zonnepanelen verwacht mag worden. Dit zal toenemen tot 35.397 ton in 2020 en 132.750 ton in 2030, waarvan de helft in Duitsland.

Zonnepanelen bestaan uit een combinatie van glas, kunststof, alumnium, zilver en speciale halfgeleidermaterialen zoals silicium en speciale metalen. Bij de reclage worden vooral het silicium en metalen gerecupereerd. De kost voor inzameling en verwerking van afgedankte zonnepanelen wordt geschat op 240 euro per ton. (Belga/EH)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels