Schilderen: “bezint eer ge begint”

Schilderen: “bezint eer ge begint”

Muurbekledingen

Als u te snel begint te schilderen, zou u wel eens voor onaangename verrassingen kunnen komen te staan!

Meestal moet u na de voltooiing van de werken bijna een jaar wachten vóór u de binnenkant van uw huis kan gaan schilderen, zeker wanneer de muren werden afgewerkt met “nat” pleisterwerk dat een lange droogtijd nodig heeft. Vaak wordt dit door de bewoners zelf gedaan om wat geld uit te sparen. Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af vóór u een beslissing neemt: het inschakelen van een professionele schilder garandeert u een vlekkeloos en duurzaam resultaat zonder verspilling van verf en zonder kopzorgen.

Fase 1

Tijdens de eerste fase van de schilderwerken moet u in de eerste plaats de staat van de ondergrond controleren. Een laagje verf verhult geen vette vingers, vuil of schimmel. Dergelijke problemen tasten trouwens de kwaliteit en de duurzaamheid van de verf aan. Verwijder ze vóór u begint te schilderen. De voorbereiding van de ondergrond is zó belangrijk dat daarin soms meer tijd kruipt dan in het schilderen zelf! En bovendien moet u uw budget in de gaten houden …

Daarna moet u het soort verf kiezen. Niet elk product is geschikt en we raden u aan te opteren voor een kwaliteitsverf die goed dekt en zo veel mogelijk oneffenheden verbergt.

Welke verf?

Er zijn twee grote groepen verf op de markt: op basis van solventen (ook wel olieverf of alkydeverf genoemd) en op basis van water (latex of acrylverf). Alkydeverf is bijzonder resistent, maar moeilijker aan te brengen. Bovendien zijn vluchtige solventen schadelijk voor het milieu en voor onze gezondheid. Latexverven zijn veel makkelijker te verwerken, zeker voor “amateurs”, en drogen sneller. Daarnaast zijn er ook natuurverven met milieuvriendelijke bestanddelen (natuurlijke pigmenten, …).Een ander belangrijk onderscheid heeft te maken met het uitzicht: mat, gesatineerd en glanzend. Matte verf geeft uw muren en plafond een sobere uitstraling en benadrukt onregelmatigheden niet. Gesatineerde producten glanzen iets meer, maar worden minder snel vuil dan matte verf en zijn afwasbaar. Glansverf ziet er minder sober uit, maar is wel de verf die het makkelijkst schoon te maken is. Ideaal voor de keuken of de kinderkamer.

In plaats van uw muren te schilderen kan u ze ook behangen. Er bestaat een zeer gevarieerd gamma, voor elke smaak en elk budget.

Fanny Bouvry

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels