Schilderen met verstand

Schilderen met verstand

Muurbekledingen

Je vindt het tijd om plafonds en muren te (her)schilderen? Of je hebt je laten verleiden door een nieuwe modekleur? Dan is het moment daar om je dromen in daden om te zetten.

Kort samengevat ziet het programma er als volgt uit: keuze van de verf; bepalen hoeveel je nodig hebt; aankopen van verf, borstels en rollen; klaarmaken van de ondergrond; kamer leegmaken of meubels afdekken; schilderen (eventueel meerdere lagen); alles weer op zijn plaats zetten; en… genieten van je werk!

Kiezen van verf en borstels/rollen

Meestal denk je bij keuze van de verf aan de kleur die je wil. Uiteraard zeer belangrijk, maar de technische kant van de zaak mag je niet uit het oog verliezen.

• Doorgaans kiest men nu voor watergedragen verven en niet meer voor verven op basis van organische solventen. Minder geurhinder en minder belastend voor het milieu, sneller drogend (overschilderbaar na ± 8 uur), reinigingsgemak van gereedschap en vlekken… bieden de verven op waterbasis zeker voordelen. Geen wonder dat deze verven het meest gebruikt worden.

• Bij de verven op waterbasis zijn er latex- en acrylverven, beide afwasbaar en voor gebruik binnenshuis geschikt. Acrylverven laten zich beter verwerken met borstels die speciaal geschikt zijn voor acryl. Dit is altijd duidelijk aangegeven in de winkels.

• Uiteraard kan je ook kiezen voor andere technieken en andere verfsoorten, zoals de verven op basis van kalk of de natuurlijke verven. Maar die sector valt buiten het bestek van dit artikel. Je vindt meer informatie hierover op bv. www.ecologischbouwen.be en www.milieuadvieswinkel.be.

De ondergrond

Op welke ondergrond ga je schilderen? Een nieuwe pleisterlaag of gipskartonplaten? Een reeds behangen of geschilderde muur, en welk behang, welke verf? … In elk van die gevallen is de voorbereiding verschillend.

Nieuwe pleisterlaag of nieuwe gipskartonplaten

Een nieuwe pleisterlaag of nieuwe gipskartonplaten moeten grondig worden ontstoft en eventuele gaatjes of krassen moeten met vulplamuur worden bijgewerkt. Je vindt in de handel een breed assortiment van producten hiervoor. Sommigen zijn in poedervorm en moeten met water worden aangemaakt, anderen zijn gebruiksklare pasta’s.

Na drogen en eventueel licht opschuren van de bijgewerkte plekken breng je ofwel een aangepast voorstrijkmiddel aan (zeker bij gipskartonplaten) ofwel zet je een eerste verdunde verflaag (zie verpakking voor de verdunning) op de muur. Daardoor wordt het opzuigend vermogen van de muur verminderd en zal de volgende verflaag homogener kunnen aangebracht worden.

Behangen muur

De meeste behangsoorten kunnen zonder meer overschilderd worden, als ze nog in goede staat zijn. Vinylbehang bevat echter weekmakers (om het vinyl soepel te houden) die kunnen inwerken op de verflaag en die de uitharding van de verf kunnen verhinderen. Als het niet echt moet, zouden we daarom overschilderen eerder afraden. Wil je dit toch doen, voer dan een test uit op een kleine m2. Wacht een drietal weken en kijk of de verflaag goed is uitgehard.

Is het behang niet meer in goede staat, dan moet het weg. De makkelijkste manier om dit te doen is met een behangafstomer die je huurt of koopt.

Na het verwijderen van het behang vind je meestal krassen of gaatjes die je zoals hierboven moet dichtstoppen. Nadien opschuren, de muur ontvetten en wassen met water waarin je wat soda of ammoniak hebt opgelost. Na drogen is de muur klaar om geverfd te worden.

Geschilderde muur

Welke verf is er gebruikt? Een paar kleine testjes volstaan om dit te weten te komen.

– Wrijf over de muur met een nat doekje (water). Gaat het om een kalkverf dan wordt deze opgelost. Wil je een latex of acrylverf gebruiken dan moet je alle kalk wegwassen met water vooraleer te schilderen.

– Wrijf over de muur met een doekje bevochtigd met alcohol. Gaat het om een latexverf dan krijg je een veeg, want latex lost op in alcohol. Over deze laag kan je zowel een acryl- als een latexverf toepassen. Eerst de muur wassen en ontvetten, laten drogen en lichtjes opschuren voor een betere hechting.

– Heb je in beide gevallen geen reactie dan gaat het om een synthetische muurverf. Afwassen en ontvetten en lichtjes opschuren.

Specifieke problemen

• Schimmelvlekken of zwarte puntjes op de muur pak je voor het schilderen als volgt aan:

Reinigen met een harde borstel en javelwater. Alle zwarte puntjes en schimmel moeten volledig verwijderd worden. Laten drogen. Het oppervlak behandelen met een speciaal product tegen schimmel (verfwinkel). Voorgeschreven werkwijze volgen en vervolgens schilderen.

• Zwart-bruine of gele vlekken. Dit kunnen nicotine-, roet- of watervlekken zijn. Als het om een waterlek gaat of om een oude schoorsteen dan dien je eerst de oorzaken op te sporen en hieraan te verhelpen. Daarna kan je de ondergrond reinigen met ammoniakwater. Laten drogen en een speciale primer (verfwinkel) aanbrengen volgens de gebruiksaanwijzing. Daarna gewoon schilderen.

En verder…

De ondergrond is klaar om geschilderd te worden. Gebruik een borstel in de hoeken of een klein rollertje en een grotere rol voor de grote vlakken. Voor het plafond is een rol op een steel een goede oplossing: je moet geen trapladdertje op en af en omdat je verder van het werkvlak staat heb je ook een beter zicht op het werk. Opgepast indien je nekproblemen hebt en je verschillende of grote plafonds wil schilderen. Kies dan voor het laddertje.

Jef Sels

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels