Sector zonnepanelen in zak en as na verdwijnen fiscale aftrek

Duurzaam bouwen, Nieuws

De sector van de zonnepanelen zit door het verdwijnen van de fiscale aftrek voor investeringen in zonnepanelen in grote moeilijkheden.

De sector vreest dat de activiteit de komende maanden zal stilvallen, en dat banen zullen verdwijnen. Het wegvallen van het fiscaal voordeel volgend jaar is een zware klap voor de ruim 1.000 Vlaamse installateurs van zonnepanelen, zegt Alex Polfliet, voorzitter van sectorfederatie PV-Vlaanderen. Dat wegvallen zal bovendien niet worden gecompenseerd door de Vlaamse regering.

Terugverdientijd

“Het wegvallen van het fiscaal voordeel betekent dat de terugverdientijd voor zonnepanelen van 6 à 7 jaar stijgt naar tien jaar”. De beslissing zorgt voor heel wat verwarring, aldus Polfliet. “Er is heel veel ongerustheid. We krijgen massaal telefoontjes van mensen die hebben besteld”. Gevolg is dat er de komende weken nog snel regelingen moeten worden getroffen voor het einde van het jaar. Mensen die hebben besteld, zullen onder druk komen om nog vlug een groot voorschot te betalen.

Jobs

De vrees is dat nadien de activiteit een aantal maanden zal stilvallen, luidt het bij PV-Vlaanderen. Zeker is alvast dat er jobs zullen verdwijnen, bevestigt voorzitter Polfliet. De sector is goed voor 6.000 directe jobs.

Doodbloeden zal de zonnepanelen-sector niet, zegt men bij PV-Vlaanderen. Er zal wellicht een deel heroriëntering komen, onder meer richting onderhoud van pv-panelen. (Belga/EE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels