Sierbeton geeft gevel meer esthetische waarde

Ruwbouw

De kracht van sierbeton is dat het een gebouw of constructie meer details kan geven en dus zorgt voor een esthetische meerwaarde.

De kracht van sierbeton is dat het een gebouw of constructie meer details kan geven en dus zorgt voor een esthetische meerwaarde.

Sierbeton of architectonisch beton zorgt ervoor dat het oog wat extra krijgt en het gebouw een esthetische meerwaarde krijgt. Beton is meer dan louter een constructiemateriaal. Het werd in de jaren 20 van vorige eeuw opnieuw geïntroduceerd door de beroemde architect Le Corbusier. Het ruwe element van beton, waar Le Corbusier zo gek op was, is intussen wel wat weggewerkt en vandaag zoekt men in sierbeton naar de perfectie. Het was vooral in de jaren 60, tijdens de ‘prefab-periode’, dat men op zoek ging naar manieren om het beton minder ruw te krijgen en mooi afgewerkte producten ging afleveren.

Sierbeton vormt een alternatief voor betonblokken en wordt vooral gebruikt als gevelmateriaal en dit in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Het wordt vaak om maat gemaakt in samenspraak met de architect die verantwoordelijk is voor de vormgeving.

Het beton wordt uitgebracht in verschillende kleuren en ook als imitatiemateriaal van onder meer Franse steen of blauwe hardsteen. Naast de vrijheid in kleur, is ook de textuur vrij te kiezen. Waar sierbeton vroeger een stuk ruwer was, kan je vandaag de textuur helemaal zelf bepalen. Er zijn ruwweg twee soorten van beton: enerzijds is er het onbewerkt beton en anderzijds heb je beton dat na het bekisten nog een bewerking ondergaat. Deze bewerking kan duiden op gestraald beton, gepolijst beton, gedompeld beton, uitgewassen beton, enzovoort.

Voorbeelden van gebouwen met sierbeton zijn de zwembadsite in Leuven, het vrouwenhuis in Schaarbeek, de trappenhal bij de ingang van Museum M in Leuven of het appartementencomplex Zonnerode in Antwerpen. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels