Slapen met een open raam in de winter: een goed idee?

Slapen met een open raam in de winter: een goed idee?

Ventilatie en airconditioning

Sommige mensen hebben de gewoonte om met het raam open te slapen, zowel 's winters als 's zomers. Ze vinden dat ze dan beter kunnen ademen en verkiezen de frisse, zuivere buitenlucht boven de benauwde lucht van een slaapkamer. Maar is die redenering gefundeerd?

Slaap ontstaat door een behoefte aan rust, om ons vermoeide organisme de nodige energie te geven voor nieuwe inspanningen. Hiertoe vertragen onze lichaamsfuncties zoveel mogelijk. Zo ademen we in rusttoestand bijvoorbeeld maar een minimum aan lucht in. Het is wel belangrijk dat die lucht geschikt is voor inademing en dus van goede kwaliteit is.

Te frisse lucht, zoals koude buitenlucht, heeft als nadeel dat ze de activiteit van het metabolisme doet stijgen en de slaap lichter maakt, terwijl de slaap net diep moet zijn om echt herstellend en deugddoend te kunnen zijn. De ideale kamertemperatuur voor een kwaliteitsvolle slaap is de temperatuur die de mechanismen van de lichaamstemperatuurregeling zo weinig mogelijk beïnvloedt, om de concurrentie tussen de temperatuurregeling en de slaaptoestand zoveel mogelijk te beperken.

Thermische neutraliteit

De temperatuur waarop de temperatuurregelingsmechanismen quasi inactief blijven, wordt de ‘zone van thermische neutraliteit’ genoemd. Studies hebben aangetoond dat de snelheid van het inslapen en de kwaliteit van onze slaap nauw verbonden zijn met de temperatuur van de kamer waar men slaapt, die niet te laag maar ook niet te hoog mag zijn. Tijdens de winter zou de ideale temperatuur tussen de 18 en 20 °C liggen in een slaapkamer.

De koude lucht die binnenstroomt via het open raam kan tijdens de winter zorgen voor een temperatuurval in de slaapkamer. Om geen energie te verspillen, is het uiteraard het best om de verwarming uit te schakelen in de slaapkamer, wat de temperatuurdaling nog verder in de hand zal werken. De temperatuur kan zo als snel tot onder de 12 °C zakken. Die te lage temperatuur is nefast voor een kwaliteitsvolle nachtrust.

Goede luchtkwaliteit

Bovendien zal, ook als de deur van de kamer gesloten is, de lage temperatuur van de slaapkamer zorgen voor een temperatuurdaling in heel de woning. Een daling die het verwarmingssysteem zal moeten compenseren om de nachttemperatuur te kunnen garanderen. Het is dus beter om niet te slapen met het raam open: het is niet goed voor u, noch voor uw portefeuille, noch voor het milieu.

Het is echter wel belangrijk om een goede luchtkwaliteit te garanderen in de kamer. Ons metabolisme mag dan wel in vertraging werken, ook als we slapen produceren we CO2. Bovendien komen de andere vervuilingen die ontstaan in gebouwen ook ‘s nachts voor. Let er dus op om de slaapkamers altijd correct te ventileren. Kom niet aan de ventilatieroosters, zet de ventilator van uw ventilatiesysteem niet uit,… Als uw ventilatiesysteem is uitgerust met een snelheidsknop, zet hem dan ‘s nachts op een lagere snelheid. Uw huis wordt dan voldoende geventileerd om de correcte luchtkwaliteit te garanderen tijdens uw slaap.

Benoît Bilocque – Econologic

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels