Bekijk de galerij Sleep, work, relax

Sleep, work, relax

Renovatie, Renovatie appartementen en loften, Reportages

Sinds de bouw van dit gebouw in 1910 onderging het niet één verandering. Architectenbureau Lomo trof het dus aan in zijn oorspronkelijke staat, en dat was niet bepaald uitnodigend. Nieuw leven inblazen en de originele stempel bewaren, zo luidde de opdracht.

Het interieur van het appartement was oud, somber en helemaal opgedeeld in kleine ruimtes. “Er viel weinig licht binnen in de krappe kamers, de sfeer was beklemmend, technische voorzieningen waren er niet of nauwelijks”, weet architecte Laurence Delatte nog. Met haar geoefende blik zag de jonge architecte echter al snel dat het appartement potentieel had. “Het was heel simpel, we moesten gewoon opnieuw van nul beginnen.”

De functies omkeren

Bij de indeling van het appartement liet de architecte zich leiden door de oriëntatie van het appartement en keerde zo het hele plan om. Keuken en woonkamer gingen naar de voorzijde van het gebouw, pal op het zuiden. Vroegere scheidingswanden gingen eruit. Die grote ruimte vooraan baadt nu in het licht. De middelste kamer werd omgevormd tot een slaapkamer en uitgebreid door de gang bij de ruimte te betrekken. In de voormalige keuken zijn een badkamer en dressing ondergebracht, toegankelijk vanuit de slaapkamer.

Polyvalente kamer

Als de leefruimte beperkt is, moet je ingenieus zijn. In het midden van het appartement wordt er daarom ook niet alleen geslapen. Al naargelang de functie – slapen, werken, gasten ontvangen – kan de ruimte worden omgetoverd tot een slaapkamer, bureau of zithoek. Vandaar het belang van flexibel meubilair, zoals het alkoofbed met vouwdeuren die je naar believen kan openen of sluiten. “Overdag zijn de schuifdeuren van het bed gesloten en die naar de woonkamer open. Wanneer we gaan slapen, is het net andersom”, bevestigt Laurence. “Als er ‘s avonds vrienden op bezoek komen, wordt de kamer een verlengstuk van de woonkamer. Het frame rond de alkoof fungeert dan als zitbank en wordt zo een praktisch element, samen met enkele verplaatsbare poefs. Het project is functioneel en esthetisch tegelijk: er gaat niet de minste ruimte verloren, en het resultaat oogt bijzonder fraai.

Het appartement van 55 vierkante meter lijkt nu veel groter dan voorheen, niet in het minst dankzij de inbouwmeubels die knap in de architectuur zijn geïntegreerd.

Ontwerp Lomo Studio Architectes

Tekst Marie Delooz
Foto’s Laurent Brandajs

Lees de volledige reportage in het novembernummer (425) van Ik ga Bouwen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels