Slim ventileren in de winter

Slim ventileren in de winter

Energie, Ventilatie en airconditioning

De binnenlucht in onze woningen is vaak ongezonder dan de buitenlucht. Goed ventileren is daarom de boodschap. In de winter houden we de ramen echter angstvallig gesloten om de koude buiten te houden en de warmte die we produceren niet te laten ontsnappen. Dat heeft echter negatieve gevolgen, zowel voor onze gezondheid als ons energieverbruik. Hoe met het dan wel?

In tegenstelling tot wat je zou denken, kan je door te verluchten minder energie verbruiken. Dat zit zo: tijdens het douchen, het wassen, het koken en zelfs door gewoon te ademen, komt er heel wat waterdamp vrij. Als je dan het raam niet openzet, neemt de vochtigheidsgraad in huis snel toe.

Nu is er, volgens de wetten van de fysica, meer energie nodig om een vochtige woning te verwarmen dan een ‘droge’ woning. Het lijkt paradoxaal, maar een correct verluchte woning zal je dus minder moeten verwarmen. Bovendien werkt vocht schimmelvorming in de hand, wat negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid, en dan vooral voor kinderen, personen met een allergie en ouderen. De oplossing is dus simpel: verluchten zodat het vocht naar buiten kan.

Hoe je woning efficiënt verluchten in de winter?

Is je woning niet uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem, dan luidt het algemene principe als volgt: vervang de vervuilde binnenlucht zo snel mogelijk zonder de massa van de woning af te koelen. Zet daarvoor altijd eerst de verwarming uit. Open vervolgens ramen en deuren volledig gedurende 10 à 15 minuten, en dit 2 à 3 keer per dag. Doe dit zeker in de vochtige ruimtes en de slaapkamers. Creëer in de mate van het mogelijke een tochteffect door zo veel mogelijk ramen en deuren te openen, ook in de rest van de woning. Zo wordt de lucht sneller ververst. En doordat je slechts kort verlucht, hebben de muren de tijd niet om af te koelen. De vervuilde lucht wordt op die manier volledig vernieuwd zonder al te veel warmteverlies. De binnenkomende verse lucht zal je daarna snel kunnen opwarmen.

Staan je ramen in de winter lange tijd in kiepstand, in plaats van korte tijd wijd open? Dat is niet verstandig, aangezien dan ook de muren de tijd krijgen om af te koelen. Het gevolg is een duurzame daling van de temperatuur, waardoor je verwarmingssysteem meer ‘werk’ zal hebben om de ruimte weer op te warmen.

© Novy

Vergeet in de keuken de dampkap niet aan te zetten van zodra je begint te koken. En in de badkamer en het toilet voorzie je best een mechanische ventilatie. Zo haal je het vocht uit de lucht voor  zich dat verspreidt naar de andere ruimtes.

Vooral in de stad is de luchtkwaliteit op bepaalde uren van de dag slecht. Tussen 14u en 18u verlucht je bijvoorbeeld beter niet. Zet je ramen liever ’s morgens open, wanneer je opstaat, en ’s avonds na 21u. De buitenlucht is dan het gezondst.

Tekst Benoît Bilocque

Afbeelding Velux

Meer info vind je in ons artikel over slim ventileren in Ik ga Bouwen nr. 417 (nog te koop tot 13 februari).

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels