Slimme elektriciteitsmeter binnenkort ook bij jou?

Slimme elektriciteitsmeter binnenkort ook bij jou?

Energie

Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) toont zich vandaag in enkele kranten overtuigd van het nut van slimme elektriciteitsmeters bij alle Vlaamse stroomverbruikers. Ze wil dit jaar nog een beslissing nemen over een massale uitrol, maar ze botst op weerstand.

Coalitiepartner CD&V vindt dat Turtelboom te hard van stapel loopt met haar aankondiging. “Het regeerakkoord voorziet een gefaseerde uitrol bij de groepen waarbij dat effectief nuttig is, zoals bijvoorbeeld ‘prosumenten’ met zonnepanelen. Maar kosten-batenanalyses waren in het verleden steeds negatief. De kostprijs kan oplopen tot 1,5 miljard euro, wat zou moeten worden doorgerekend aan de gezinnen. Dit is dus zeker nog niet beslist”, zegt CD&V’er Robrecht Bothuyne.

Slim energiebeleid

Ook oppositiepartij sp.a is eveneens kritisch. “Eerst de energiefactuur van de gezinnen laten stijgen – denk maar aan de afschaffing van de gratis stroom – en vervolgens de uitrol van dure energiemeters aankondigen als noodzaak om te besparen, lijkt meer op cynische aankondigingspolitiek dan op een weldoordacht energiebeleid”, hekelt parlementslid Joris Vandenbroucke, in de vorige legislatuur nog kabinetschef van toenmalig energieminister Freya Van den Bossche.

De uitbouw van een slim energienetwerk is inderdaad nodig, erkent sp.a’er Vandenbroucke nog. “Maar de claim dat een slimme meter bij elk huisgezin hiervoor noodzakelijk is, kon tot op heden niet hard gemaakt worden”, besluit hij. “Laat staan dat elk gezin automatisch de vruchten plukt van dergelijke meters.”

(Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels