Slimme elektriciteitsmeters zijn te duur

Energie

De Vlaamse energieregulator Vreg onderzocht de rendabiliteit van de slimme elektriciteits- en gasmeters. Uit het onderzoek blijkt dat de meters tot nu toe meer kosten dan dat ze opbrengen. Zo schrijft De Standaard.

De Vlaamse energieregulator

Vreg

onderzocht de rendabiliteit van de slimme elektriciteits- en gasmeters. Uit het onderzoek blijkt dat de meters tot nu toe meer kosten dan dat ze opbrengen. Zo schrijft De Standaard.

Slimme meters registreren het elektriciteits- en gasverbruik, maar kunnen ook zelf meterstanden doorsturen en alarmen laten afgaan. De bedoeling is dat verbruikers bewuster omgaan met energie dankzij het gebruik van de slimme meters. De slimme meter zou een vervanging zijn voor de oude analoge kilowattuurmeter.

Niet rendabel De Europese Commissie wil dat deze meters de norm worden, tenzij er aangetoond kan worden dat ze niet rendabel zijn. Energieregulator Vreg toont aan dat dat het geval is. De meters helpen niet besparen op gas, maar wel op elektriciteit. Toch heeft de slimme meter een te kostprijs in vergelijking met de rendabiliteit. De gemiddelde kostprijs per aansluiting kost 24 euro, maar de gemiddelde besparing levert slechts 21 per jaar op. Wanneer we kijken naar de kosten-batenanalyse van het proefproject in heel Vlaanderen, krijgen we een negatieve waarde van 157 miljoen euro. Deze resultaten zijn nog slechter dan de eerdere resultaten uit 2011.

Netbeheerders Eandis en Infrax ondervinden wel voordelen aan de slimme meters aangezien ze geen controleurs meer moeten rondsturen om de meterstanden te controleren.

Reactie van Van den Bossche

In De Standaard reageert Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) : ‘Zo lang slimme meters meer kosten dan ze opbrengen, gaat de Vlaamse regering geen groen licht geven voor een algemene invoering van de meters. Deze studie toont aan dat we twee jaar geleden terecht aan de Europese Commissie hebben laten weten dat we in de huidige omstandigheden geen groen licht geven.’

Het is aan de volgende Vlaamse regering om een definitieve beslissing te nemen.Het advies van Van den Bossche luidt dat er voorlopig enkel slimme meters worden geïnstalleerd bij nieuwbouw of renovatie van de meter. De proefprojecten dienen ook voortgezet te worden en tegelijk moet er gezocht worden naar betere en goedkopere technieken. (LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels