Slimme energiemeters komen er vanaf 2014

Nieuws

Over vijf jaar wil het distributiebedrijf Eandis starten met de installatie van vier miljoen 'slimme meters' die het energieverbruik van Vlaamse gezinnen moeten helpen verminderen.

Over vijf jaar wil het distributiebedrijf Eandis starten met de installatie van vier miljoen ‘slimme meters’ die het energieverbruik van Vlaamse gezinnen moeten helpen verminderen. Het distributienettarief gaat wel met 20 procent omhoog, zo meldt De Morgen.

Niet minder dan 2,5 miljoen nieuwe stroommeters en 1,5 miljoen nieuwe gasmeters is Eandis van plan vanaf 2014 in Vlaanderen te installeren. Definitief is die beslissing nog niet. Eerst komen er twee proefprojecten. Maar volgens Eandis is de installering van slimme meters zeker nodig als Vlaanderen zijn milieuverplichtingen wil nakomen.

Slimme meters zijn digitale meters die via het elektriciteitsnet verbonden zijn met een centrale computer. Als ze eenmaal zijn geïnstalleerd moet Eandis niet langer personeel langs sturen om het verbruik van stroom en gas te noteren. Met de slimme meter kan dat van op afstand en kan er ingegrepen worden om het energieverbruik te verminderen.

Nieuwe technologie moet ook de productie van groene stroom helpen opvangen. Windmolens en zonnepanelen zorgen voor een onvoorspelbaar productieverloop. Slimme netten en slimme meters moeten helpen vraag en aanbod van stroom beter op elkaar af te stemmen.

Eandis, de koepel van zeven Vlaamse energienetbeheerders, bestelt deze maand de eerste slimme meters. Ze zijn bestemd voor een proefproject in Leest en Hombeek. In die twee deelgemeenten van Mechelen worden in de lente van 2010 4.000 meters geplaatst. Een tweede proefproject start in 2012. Daarin is de installatie van 40.000 meters over heel Vlaanderen voorzien.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels