Slimme kranen sparen water

Slimme kranen sparen water

Badkamer en wellness, Keuken

Kranen verbruiken vaak meer water dan eigenlijk nodig is. Mits enkele accessoires maak je komaf met dat verbruik en wordt elke kraan waterbesparend.

Kranen verbruiken vaak meer water dan eigenlijk nodig is. Mits enkele accessoires maak je komaf met dat verbruik en wordt elke kraan waterbesparend.

De meeste kranen zijn ontworpen om water af te leveren bij een druk van ongeveer 1 bar, maar in praktijk bedraagt de druk op de waterleiding vaak minstens 4 bar. Dat zorgt ervoor dat het water veel harder stroomt dan nodig, en dat kranen dus een te grote hoeveelheid water afleveren. Zo verbruik je meer water dan nodig.

Met een drukreduceertoestel beperk je de druk in de waterleiding, en daardoor ook de hoeveelheid water die uit de kraan komt. Dit toestel is vooral handig wanneer de druk in de waterleiding hoger is dan 4 bar.

Dat is vaak het geval wanneer je in de buurt van een watertoren woont. Gemiddelde prijs: 50 tot 75 euro.

Standaard komt er zo’n 10 tot 15 liter water per minuut uit onze kranen, terwijl 6 tot 10 meer dan voldoende is. Een doorstroombegrenzer of debietbeperker brengt uitkomt: dat bestaat uit een soort rubberen ring die verder ingedrukt wordt naarmate de waterdruk stijgt.

Zo blijft het debiet steeds constant en verbruik je nooit meer water dan nodig. Gemiddelde prijs: 5 tot 8 euro.

Een bruismondstuk wordt dan weer geplaatst aan het uiteinde van de kraan, vaak in combinatie met de doorstroombegrenzer. Het mengt lucht in de waterstraal, waardoor het water gaat bruisen en de indruk wekt van een vollere straal.

Automatisch ga je de kraan minder ver openen. Gemiddelde prijs: 5 tot 10 euro.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels