Slopen of renoveren?

Slopen of renoveren?

Ruwbouw

Is het voordeliger om een woning af te breken of om ze te renoveren? Wij bekijken de financiële voordelen van beide opties.

Het slopen van een woning om een nieuwe te bouwen, kan vrij duur uitvallen. Wordt het pand als vervallen of niet te verbeteren beschouwd, dan kunt u het afbreken en op die plek een nieuw huis bouwen. In een aantal gemeenten geldt daarvoor een verlaagd btw-tarief.

Slooppremie

In het Waals Gewest worden zelfs slooppremies toegekend. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet de woning door de bevoegde instanties onbewoonbaar en onverbeterbaar worden verklaard. In dat geval bedraagt de premie 40% van de kostprijs van de werken, excl. btw (op basis van de factuur van de aannemer), met een plafond van 1985 euro.

In Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaan dergelijke premies niet.

Verlaagd btw-tarief van 6%

Indien het betrokken pand gelegen is in een van de 32 zones die in de omzendbrief AAF 3/2007 vermeld staan, kunt u alle sloop- en bouwwerken laten uitvoeren aan een verlaagd btw-tarief van 6%.

Het gaat om volgende zones: Aalst, Anderlecht, Antwerpen, Bergen, Brugge, Charleroi, Dendermonde, Doornik, Elsene, Etterbeek, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Moeskroen, Mechelen, Namen, Oostende, Roeselare, Sint-Gilles, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-Ten-Noode, Sint-Niklaas, Ukkel, Verviers en Vorst, evenals de Stad Brussel.

Naast de locatie van de woning moet u ook aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. De werken moeten worden uitgevoerd en gefactureerd door een aannemer.
  2. De sloopwerken en de wederopbouw moeten op elkaar onmiddellijk opvolgen.
  3. Het pand mag na de werken uitsluitend of hoofdzakelijk als particuliere woning worden gebruikt.

Bij twijfel rond de exacte definiëring van de uitgezette perimeters, kunt u informatie inwinnen bij uw btw-controleur.

Een stedenbouwkundige vergunning vereist

In de drie gewesten van ons land moet u voor sloop en wederopbouw een stedenbouwkundige vergunning aanvragen, zelfs als de nieuwe constructie er precies zo uitziet als de oude. In Wallonië kunt u pas met de werken starten nadat voor die werken een stedenbouwkundige vergunning werd uitgereikt. Enkel dan heeft u recht op een slooppremie.

Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels