Sneak preview: opvallende nieuwigheden in Paleis 5

Sneak preview: opvallende nieuwigheden in Paleis 5

Isolatie, Ruwbouw

Elke dag van Batibouw zoomen we in op een ander paleis. Vandaag schotelen we u een selectie voor van spannende vernieuwingen onder de ruwbouwmaterialen.

Dubbele prefabgarage

Een kant-en-klare garage waarin je twee wagens naast elkaar kwijt kan? Het is een kolfje naar de hand van Betonal, specialist in betonproducten. Hun prefabgarages hebben een dubbele poort en zijn gemaakt van hoogkwalitatief gewapend beton. Bovendien beschikken ze over een binnenruimte zonder storende, uitstekende obstakels in zijmuren of plafond. Handig wanneer je in of uit je wagen wil stappen, maar ook wanneer je rekken of fietsen in je garage wil stallen. De garages zijn verkrijgbaar in vijf breedtes (500/550/600/650/700 cm), twee hoogtes (262 of 298 cm) en onbeperkte dieptes. Een sectionaalpoort van Hörmann en gebruiksvriendelijke poort-automatisatie van Sommer maken de constructie compleet.

 

Sterke lei

Eternit, specialist in de bekleding van gevels en hellende daken, stelt je op zijn thematisch ingerichte stand voor aan nieuweling Tecta. Noem Tecta gerust een lei buiten categorie, want ze is voorzien van een unieke, gepatenteerde coating.

Die coating verzegelt het oppervlak van de lei en beschermt zo tegen schade en verkleuring. Tecta-leien zouden zo weerstaan aan extreme weersomstandigheden en ook bestand zijn tegen vuil, stof, krassen, uitbloeiingseffecten en graffiti. Ongeacht de omstandigheden weet de lei dus haar strakke vorm, egale kleur en matte look te vrijwaren.

 

Dak recycleren

Het regenwater recupereren dat van je plat dak stroomt? Het kan dankzij de Aquatop-dakbanen van Derbigum. Die vangen niet alleen het regenwater op, maar voorkomen dankzij hun speciale afwerkingslaag van acryl ook dat het verontreindigd zou raken via de roofing. Derbigum Aquatop-dakbanen bestaan uit copolymeerbitumen en hebben een levensduur van zeker veertig jaar. De coating van de Aquatop-dakbanen is pH-neutraal – het regenwater blijft dus zuiver – en bestaat in donker- en lichtgrijs en in Reflective White.

 

Nieuw is dat Derbigum voortaan oude Aquatop-dakbanen terugneemt om ze te recycleren. Klanten kunnen bij de plaatsing van hun dak afspreken dat Derbigum de dakbanen op het einde van hun levensduur komt terughalen. Een aanbod dat zowel voor professionelen als particulieren geldig is.

 

Stenen illusie

Productdesignbureau Depot Roel Vandebeek en Nelissen Steenfabrieken sloegen de handen in elkaar. Dat resulteerde in Dubio, een baksteen die er dankzij zijn schaduwlijnen uitziet als twee dunne gestapelde exemplaren. Ideaal voor liefhebbers van een origineel lijnenspel want de steen laat zich zowel verticaal als horizontaal plaatsen, in verschillende kleuren, en in wildverband.

De Dubiobaksteen is bovendien 3 cm minder diep dan een standaard baksteen. Dat betekent ruimtewinst: hetzij voor extra muurisolatie, hetzij voor een grotere woon-oppervlakte. De hoogte is wel standaard zodat het rendement op de werf hetzelfde blijft. Het gaat dus even snel vooruit, terwijl het lijkt alsof er dubbel zoveel stenen gebruikt zijn. De steen kreeg alvast een nominatie voor de Henry van de Velde Efficiency Award 2017. Bij het ter perse gaan was nog niet bekend of hij die ook gewonnen heeft.

 

Nog straffer isoleren

Recticel Insulation lanceert een nieuwe generatie hardschuimplaten van polyurethaan voor vloer en muur: Eurowall Xentro en Eurofloor Xentro. Dankzij de innovatieve “Xentro”-technologie van de firma scoren deze nieuwe isolatieplaten een stuk beter dan hun voorgangers, met een lambda-waarde van 0,019 W/mK. Daar waar de standaardwaarde voor PU-isolatieplaten 0,022 W/mK bedraagt (voor toepassing in de spouw of op de vloer). Een verbetering met 13 procent voor dezelfde dikte.

Het is dus mogelijk om vloeren en muren beter te isoleren zonder dat je dikkere isolatieplaten moet gebruiken. Een dikte van 9 cm zou volstaan om te voldoen aan de huidige EPB-eisen voor nieuwbouw.

 

Slimme gevelverf

Ziet je gevelpleister er niet meer zo fris uit als in het begin? Dan is het tijd voor een opknapbeurt. Met de intelligente gevelverven van Sto bijvoorbeeld. StoColor Lotusan (foto) en StoColor Dryonic bestaan in tal van kleuren maar onderscheiden zich vooral door hun slimme eigenschappen: StoColor Lotusan is zelfreinigend, StoColor Dryonic beschermt tegen groenaanslag.

 

StoColor Lotusan is gebaseerd op het zelfreinigingseffect van de lotusplant, waarbij het regenwater in druppels wegparelt en het vuil dat zich op het oppervlak heeft vastgezet, meeneemt. Ook StoColor Dryonic haalde inspiratie uit de natuur, met name bij de woestijnkever en zijn schild met hydrofiel-hydrofobe microstructuur. StoColor Dryonic voert het water op de gevel snel af waardoor hij snel droogt en groenaanslag veel minder kans krijgt.

 

Kleiklinkers in tegelformaat

Wie op zoek is naar een blikvanger voor buiten, kan eens gaan kijken naar de nieuwe Kwadrata-collectie van Wiener-berger. De kleiklinkers hebben een tegelformaat van 15 x 15 cm, met als voordeel dat het aantal voegen sterk wordt beperkt, wat het onderhoud vergemakkelijkt, en waardoor de plaatsing een stuk sneller gaat. En dat heeft dan weer een positief effect op de plaatsingskost.

De Kwadrata-klinkers zijn verkrijgbaar in verschillende nuances van reeds bestaande kleurenfamilies: Astra (donker-rood-bruin), Caron (zwart), Lotis (grijs-beige genuanceerd) en Orion (rood-bruin genuanceerd). Bovendien heb je de keuze tussen een retro getrommeld of strak ongetrommeld oppervlak.

 

Tekst: Natacha Dumont, Anja Giegas & Elien Haentjens

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels